1
1
https://www.mobil.se/nyheter/apple-iphone-13-pro
570902
Nyheter
falskt
Snabbare skärm, bättre batteritid

Officiella: Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max – här är nyheterna

● BILDSPEL
Större batteri och bättre batteritid gör sällskap med snabbare skärm, bättre prestanda och kameror samt en mindre sensorpanel i toppen på Iphone 13 och Iphone 13 Pro.

I grunden bygger Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max vidare på föregångarna, men förbättrar ett par saker, även om mycket är sig likt. Den största nyheten i Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max är troligen att skärmarna har fått förhöjd uppdateringsfrekvens. Den anpassar sig från 10 bilder per sekund till 120 när det behövs, för att balansera prestanda med batteritid. Det här, ska vi påpeka, är något som Apples konkurrenter på Android-sidan haft länge och Apple är väldigt sena med funktionen i mobilen, även om de erbjudit den sedan tidigare i Ipad Pro, under namnet Pro Motion. Enligt Apple så har Ios anpassats för det här så att scrollande ska kännas som det flyter helt felfritt och hastigheten i skärmens uppdatering anpassar sig efter hur snabbt du rör fingret över skärmen. 

Skärmarna i sig är som tidigare av Oled-typ och i storleken 6,1 tum för Iphone 13 Pro och 6,7 tum för Iphone 13 Pro Max. Båda telefonerna har fått en 20 procent mindre sensorpanel jämfört med tidigare. En marginell förändring alltså, men skärmarna är också aningen ljusstarkare än tidigare med ljusstyrka upp till 1000 nits, 25 procent bättre än i förra årets modeller. 

Byter du upp dig från en äldre Iphone drar du så klart nytta av den tåligare skärmen med ceramic shield som introducerades i förra årets Pro-modeller och finns kvar även i årets Iphone 13 Pro och Pro Max.

Sett till batteritid och prestanda drivs hela IPhone 13-serien av Apples eget A15 Bionic-chip och erbjuder därmed bättre rå kraft och grafikprestanda. Samtidigt utlovar man 1,5 timmes bättre batteritid i IPhone 13 Pro än i föregångaren och 2,5 timmar mer i Iphone 13 Pro Max, jämfört med dess föregångare Iphone 12 Pro Max. 

“Bästa kamerorna”

Att Iphone 13 Pro och Pro Max erbjuder de enligt Apple bästa kamerorna i en Iphone, någonsin, kommer ju inte som en överraskning. Med det sagt är dock nyheterna få. Pro-modellerna har fortfarande tre kameror på baksidan med huvudkamera, vidvinkel och tele. De främsta nyheterna är att alla tre kamerorna nu har stöd för nattläge och att vidvinkeln har autofokus, vilket gör att den även kan användas för makrobilder, alltså extrema närbilder. 

För video har det tillkommit flera nyheter. Först det nya Cinematic-läget som finns även i de billigare Iphone 13 och Iphone 13 Mini. Det innebär att du kan fokusera med bra skärpa på en person och få omgivningen snyggt oskarp. På Apples exempelfilmer såg det inte direkt imponerande ut om vi jämför med vad andra flaggskeppsmobiler idag kan på videoområdet, men vi får testa när det blir möjligt. Unikt är i all fall att fokus ska kunna justeras även i efterhand eftersom telefonen skapar en djupkarta över motivet.

Unikt för Pro-modellerna är det nya Prores-videoläget som låter dig justera färg och andra parametrar på samma sätt som Pro-modellerna sedan tidigare haft ett ProRaw-läge för stillbilder. Det här Prores-videoläget kommer dock inte vara aktivt när telefonerna släpps utan introduceras i form av en uppdatering först senare i år.

Iphone 13 Pro och IPhone 13 Pro Max släpps för första gången även med ett lagringsalternativ på 1 terabyte och priserna i Sverige börjar på 12 295 kr för Iphone 13 Pro (128 GB) och på 13 495 kr för IPhone 13 Pro Max med 128 GB.