1
1
https://www.mobil.se/nyheter/har-ar-iphone-13-och-iphone-13-mini
570901
Nyheter
falskt
Mindre uppdatering

Lanserade nu: Här är Iphone 13 och Iphone 13 Mini

● BILDSPEL
Apple nöjer sig med en mindre uppdatering i årets Iphone 13 och Iphone 13 Mini.

Apple lanserar i år fyra modeller som precis som förra året sorteras i två familjer, där Iphone 13 och Iphone 13 Mini är de billigare modellerna med två kameror i två storlekar, med 5,4 eller 6,1 tum stor skärm.

På årets modeller har skärmen blivit ljusstarkare, med 800 nits som normal maximum och 1200 nits i utomhusljus. Sensorpanelen för Face ID har också krympt lite.

Chipet som driver telefonerna är A15 Bionic. Apple talar bara hur mycket snabbare de är än konkurrenterna vilket talar för att hastighetsuppgradering jämfört med föregående modell inte är så imponerande i år.

Prestandaökningen används bland annat för att driva en ny videofunktion kallad cinematiskt läge. Den innebär att du kan låsa fokus på en person eller ett föremål när du filmar, och när personen i fokus tittar bort flyttas fokus till bakgrunden. Det här får vi prova innan vi kan uttala oss om det är genuint användbart eller bara en gimmick.

Kamerorna har fått en ny signalprocessor och huvudkameran har fått en större sensor med 12 megapixel på 1,7 mikrometer vardera. Dessutom har man tagit den optiska sensorstabiliseringen från Iphone 12 Pro Max. Allt detta ska ge bättre mörkerfoto. Även vidvinkelkameran har fått bättre ljuskänslighet. Som helhet har dock Iphone 13 färre kamerauppdateringar än Pro-modellerna.

De två modellerna ska trots ljusare skärm och snabbare processor ha fått bättre batteritid. Iphone 13 ska ha 2,5 timmar mer batteritid vid typisk användning, och Iphone 13 Mini 1,5 timmar mer. Detta bland annat genom effektivare energibesparing, som att telefonen växlar från 5g till 4G/LTE när du inte behöver de högre datahastigheterna.

Iphone 13 och 13 Mini kommer att säljas i färgerna rosa, blå, midnatt, stjärnglans och rött med 128, 256 eller 512 GB. De finns att köpa från och med fredag den 24 september. Iphone 13 börjar på 9800 kr och Iphone 13 Mini på 8600 kr.