Mobil systemkamera

Rykte: Nästa Iphone får superkamera

Kameran i Iphones är inte direkt dålig, men det senaste ryktet pratar om ett riktigt stort lyft i bildkvalitet och eventuellt även 3D-foto.

Publicerad Uppdaterad

Rykten är rykten och Applerykten är en helt egen kategori av sådana. Hade alla stämt skulle samtliga varianter av Iphone haft både det ena och det andra under huven, även om det inte skett hittills.

Det är Daring Fireball som påstår sig ha uppgifter om kameran i nästa Iphone (Iphone 6s och Iphone 6s Plus om vi ska gå efter årets namngivning). Det pratas om att använda två kameralinser, lite liknande det vi sett i HTC One M8 (fast med vettig upplösning). De två linserna ska komplettera varandra genom att bland annat plocka upp bildinformation i olika våglängder och med olika fokusdjup, något som enligt källan ska göra att bildkvaliteten ska komma betydligt närmare digitala systemkameror än vad den är idag. Samtidigt pratas det även om att de dubbla linserna ska möjliggöra foto och film i 3D.

Det kommer lämpligt nog strax efter rykten om att nästa Iphone kommer att utrustas med något som resten av branschen försökte med och övergav lika snabbt för några år sedan, nämligen en glasögonfri 3D-display. Även om 3D-foto kan vara en tanke med dubbla linser ser vi inte riktigt att tekniken skulle ge allt för mycket mervärde i övrigt, något Nintendos 3DS är ett lysande exempel på eftersom den funktionen inte direkt visat sig tillföra egentligen något alls.