Kortlivad trend

Rykte: Oneplus 8 tar bort pop-up-kameran

Läckta bilder visar att Oneplus tar bort pop-up-kameran från sina kommande toppmodeller 8 och 8 Pro.

Publicerad Uppdaterad

Läckta bilder på Oneplus kommande modeller 8  och 8 Pro som ska lanseras den 14e april visar att dessa inte kommer att ha den lite spännande lösningen på selfiekameran som föregångarna 7 Pro och 7T Pro hade. Det vill säga, selfiekamerorna i de nya modellerna kommer inte skjuta ut eller vara möjliga att skjuta in i mobilen. Om man tycker att det här är bra eller dåligt beror nog på personlig preferens, men det finns helt klart ett par fördelar, och nackdelar, med den designen. 

En av fördelarna är att kameran kan ha en större lins än vad en fastmonterad selfiekamera kan ha. Den fastmonterade konkurrerar alltid om utrymmet med skärmen och om den är av pop-up-modell så finns inte den konkurrensen. Större linser innebär i praktiken nästan alltid bättre bilder, tack vare ett större ljusinsläpp. 

En annan fördel är just den att skärmen kan utnyttja framsidan av mobilen maximalt. Det behöver inte göras någon urskärning, något hål eller något annat som stör skärmen. Det har ju prövats att ha kameran under skärmen, men till exempel Xiaomi har berättat varför det inte är en bra lösning

En mindre, men för vissa angelägen, anledning till att en pop-up-kamera kan vara en fördel är att den inte tillåter någon att använda din selfiekamera mot din vilja. Det är inte okänt att personer får sina smartphones hackade, då kan material som fångats med hjälp av t.ex. selfiekameran användas mot ägaren av telefonen. Om selfiekameran inte ser något, ja då är det ju svårt att använda den. 

Pop-up-kameror har funnits hos flera tillverkare men i stort sett alla har plockat bort dem. En anledning är sannolikt att de kräver en del utrymme internt i telefonen. Utrymme som kan användas till annat som ökar på telefonens prestanda mer än vad pop-up-kameran ökar telefonens attraktionskraft. Desutom är rörliga delar alltid en möjlig källa till problem i takt med slitage på telefonen.

Källa