Fem år

Rykte: Samsungs GPU försenas

I september förra året hörde vi först om att Samsung skulle ha en egen GPU under utveckling, nu kan ett kontrakt med ARM göra att det tar minst fem år längre tid än väntat.

Publicerad Uppdaterad

Grafikprocessorn som mobiljätten har på lur ska enligt industrikällor till Business Korea ligga minst fem år in i framtiden. Processorn förväntades lanseras detta året men istället menas företaget ha skrivit ett kontrakt med ARM. Detta har lett till spekulationer om att företagets egna GPU hamnar i skuggan av det nya avtalet och därför tar längre tid innan den släpps.

Samsung ska sedan 2011 ha arbetat med en egen GPU och skapade en arbetsgrupp för forskning och utveckling fokuserad på tekniken. Gruppen menas bland annat ha byggts upp av personer som tidigare arbetat på Nvidia, AMD och Intel och arbetet menas ha pågått sedan 2011.

Att företaget vill arbeta med en etablerad tillverkare av GPU:s är inte särskilt överraskande. Även om företagets egenutvecklade processor Exynos har gjort bra ifrån sig så är det idag ännu större krav på grafik och möjlighet att stödja höga upplösningar. Med ett flertal mobiler som ska stödja 4K och Samsungs egna fokus på virtuella världar finns det mycket som inte får gå fel vid tillverkningen. Rykten i våras menade att Samsung var ute efter att köpa upp AMD, om det har spelat någon roll i sammanhanget är dock oklart.

Källa