https://www.mobil.se/nyheter/rykte-vikbar-galaxy-x-kan-vara-p-g-ng-inom-kort
564047
Nyheter
Kan offentliggöras runt årsskiftet

Rykte: Vikbar Galaxy X kan vara på gång inom kort

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-09-25%20kl.%2007.21.29.png?itok=OtbXqyZr', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-09-25%20kl.%2007.21.29.png?itok=j-NPo6g2', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Ska%CC%88rmavbild%202017-09-25%20kl.%2007.21.29.png', w: 1134, h: 593, title: ' ' },]
Rykten om att Samsung har en vik- och böjbar smartphone på gång har cirkulerat flitigt under de senaste två åren. Och nu kommer uppgifter som tyder på att just en sådan enhet skulle kunna vara på gång redan i år, alternativt tidigt under 2018.

En smartphone som kan vikas ihop eller böjas tack vare en flexibel display börjar bli en sådan där framtidsvision som aldrig tycks besannas. Konceptprodukter på temat har vi sett, men runt alla rykten och spekulationer om en fullfjädrad konsumentprodukt vilar alltjämt en skeptisk aura av ”inom fem år”. Dessutom kan man med all rätt ifrågasätta huruvida det verkligen finns en efterfrågan på en sådan telefon, eller om det mest finns ett allmänt behov av någonting som flyttar fram gränserna, oavsett hur viktigt det är för oss konsumenter. Samsung har varit ett centralt varumärke i ryktescirkusen på området, och nu kommer uppgifter som möjligen tyder på att den koreanska elektronikjätten ligger längre fram med en vikbar telefon än vi hittills trott. 

Galaxy X

Det är sajten Android Guys som noterar att Samsungs mobila enhet SM-G888N0 nu blivit godkänd av koreanska NRA, en myndighet som påminner om amerikanska FCC eller vår egen Post & Telestyrelsen. Godkännanden hos NRA brukar normalt sett komma kort inför en förestående lansering av en enhet. Och då modellnumret tidigare kopplats till en vik- och böjbar telefon kallad Galaxy X, som går under kodnamnet Project Valley internet hos Samsung, så är det förstås extra intressant. Märkligt nog står enheten listad med Bluetooth 4.2 och Android Marshmallow hos Wi-Fi Alliance, men det kan förstås vara så att produktinformationen inte har uppdaterats på länge. Något som rimmar med att man sannolikt haft produkten under utvecklig förhållandevis länge. 

Tros släppas under 2018

Telefonen skulle rent teoretiskt kunna vara redo att offentliggöras i slutet av året. Men med största sannolikhet lär Samsung presentera den i samma veva som man offentliggör Galaxy S9, det vill säga nästa ordinarie flaggskeppsenhet. S9 förväntas presenteras lite tidigare än vanligt, närmare bestämt i februari. Samsung har självfallet inte bekräftat någonting om saken i nuläget, och som alltid när det gäller spekulationer och rykten så bör man förhålla sig en aning skeptiskt. Men att en ny enhet tycks vara på gång utöver Galaxy S9, det får man nog påstå att det inte råder något större tvivel om.