Hemmabygge

Rykte: Xiaomi börjar göra egna systemchip

Den kinesiska mobiljätten verkar ha storslagna planer.

Publicerad Uppdaterad

Xiaomi är fortfarande inte ett riktigt stort namn här i väst, men sett till hela världen är det en av de allra största mobiltillverkarna. Det gör såklart att ett visst mått av (kanske nyttigt) storhetsvansinne letar sig in i företaget.

Senaste ryktet säger nämligen att Xiaomi börjar göra sina egna systemchip till sina telefoner. Två olika chip ska vara under utveckling för att kunna dyka upp i lurar under början av nästa år. Däremot finns inga uppgifter om vilken typ av chip det rör sig om eller vilken prestanda det kan vara tal om.

Det skulle definitivt inte vara första gången en tillverkare gör egna chipsets. För några år sedan var det närmast praxis, för att sedan mer gå mot en större enhetlighet då mer eller mindre alla numera använder chip från Qualcomm eller Mediatek. Huawei pysslar däremot med sina egna kreationer, liksom Samsung, och även LG har varit på gång med egna chip rätt länge nu. Att Qualcomms dominans är minst sagt hotad är närmast ett etablerat faktum, men med den här utvecklingen går det mer mot att vi får se en hel hög olika tillverkare som petar bort jätten från toppen snarare än att en ny storspelare, typ Mediatek, tar över den stora delen av kakan.