1
1
https://www.mobil.se/nyheter/rykten-samsung-testar-ny-kamerateknik-kan-komma-i-s22
570208
Nyheter
falskt
Avancerad kamerateknik

Rykten: Samsung testar ny kamerateknik – kan komma i S22

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/image_gh5s_sensor_kopia.jpg?itok=SHX_Odql', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/image_gh5s_sensor_kopia.jpg?itok=pBZ8FzpR', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/image_gh5s_sensor_kopia.jpg', w: 2000, h: 1412, title: ' ' },]
Enligt nya uppgifter har Samsung testat en ny typ av bildstabilisering för mobiltelefoner som kan öppna dörrar för flera funktioner som den tidigare tekniken inte kunde ge.

Kameratekniken i mobiltelefoner går framåt. Upplösningen blir högre och tekniken för att förbättra bildkvaliteten blir allt mer avancerad. I den senaste Iphone 12 Pro Max kunde vi se att Apple implementerat sensorbaserad bildstabilisering i sin kamera. Något som i kamerabranschen kallas för IBIS (In body image stabilisation). Tidigare har så kallad OIS (Optical Image Stabilization) funnits i en del mobilkameror, bland annat från Samsung. OIS fungerar så att linserna i objektivet rör sig för att kompensera för kameraskakningar när du fotograferar. De här teknikerna är inte något som är nytt, de har funnits i den vanliga kameravärlden under många år. 

Nu har det ryktats om att Samsung också har börjat experimentera med IBIS. Givetvis är det delvis för att Apple redan lanserat en produkt med den här tekniken, men också för att IBIS har en del fördelar mot OIS. Till exempel kan OIS bara stabilisera bilden medan en IBIS kan ge kameran andra funktioner. Dessutom finns det möjligheter att skapa bilder med ännu högre upplösning genom att ta flera bilder där sensorn får flytta sig mellan varje bild. Flera kameratillverkare har den här tekniken i sina kameror i dag och de kan då ge uppemot fyra gånger högre upplösning än vad sensorn annars kan generera. Det här ger till exempel bättre färger och högre detaljrikedom. 

Inget Olympus-samarbete

Det har också ryktats om att Samsung skulle ha ingått ett partnerskap med kameratillverkaren Olympus, som har lång erfarenhet av att tillverka kameror med bildstabilisering. Ryktena är dock med stor sannolikhet grundlösa. Eftersom Olympus sålde sin kameraverksamhet till JIP i juni 2020 så låter det osannolikt att de skulle ha slagit sig ihop med Olympus i dessa syften. 

Den nya tekniken som Samsung påstås ha testat kan antagligen förväntas dyka upp i en kommande S22 Ultra. I och med att mobiltelefonerna blir allt större finns det mer utrymme för mer avancerad kamerateknik som till exempel IBIS, som ofrånkomligen kräver just mer utrymme. Det pratas ju också om att Huawei kommer att leverera sin kommande P50 med den största sensorn hittills för en mobiltelefon med Sonys IMX800 som är en tum. Det här gör så klart att det finns gott om konkurrens på kamerasidan för kommande mobiltelefoner och det gäller för tillverkarna att satsa på rätt häst, stor sensor eller avancerad kringteknik. Eller båda och, om det får plats. 

Källa