https://www.mobil.se/nyheter/s-fungerar-huaweis-nya-molntj-nst
565155
Nyheter
Bilder, kontakter, kalender och mer

Så fungerar Huaweis nya molntjänst

Bilder, kontaktlista, kalender och annat personligt innehåll enkelt synkat till alla dina enheter. Det är tanken med Huawei Cloud som nu finns tillgängligt i Sverige.

Huaweis molntjänst låter dig ha allt innehåll sparat i molnet och enkelt tillgängligt från alla Huawei-enheter, såväl som via en speciell webbtjänst. Huawei Cloud som tjänsten kallas har funnits tillgänglig i andra länder tidigare, men har alltså nu även lanserats i Sverige, i samband med lanseringen här av den nya flaggskeppstelefonen Huawei P20 Pro. Molntjänsten är dock tillgänglig även i äldre Huawei-modeller liksom till exempel i bolagets surfplattor. Just det är kanske den tydligaste nyttan med tjänsten, att man direkt har tillgång till de bilder man tagit i telefonen även i surfplattan. En fördel är givetvis även att man har bilderna på ett säkert ställe om telefonen skulle försvinna eller bli stulen.

Att komma igång

För att komma igång med Huawei Cloud behövs ett Huawei-konto, något som du kan skapa i samband med att du aktiverar tjänsten om du inte redan har ett konto. Man registrerar sig med sin e-postadress eller mobilnummer. När jag testar loggar jag in på mitt konto i både Huawei P20 Lite och i Huawei P20 Pro, vilket gör att bildgallerierna i de två telefonerna slås samman och alla bilder blir tillgängliga från båda telefonerna. När jag sedan loggar in på samma konto i en Huawei Mate 10 Pro så är bilderna redan på plats i bildgalleriet första gången jag loggar in och startar den telefonen och loggar in. Sammantaget är mitt intryck att Huawei har en av de bättre molntjänsterna på marknaden, framförallt eftersom den täcker flera olika innehållstyper och dessutom redan nu är tillgänglig även från webben.

Jämför man med konkurrenter så har Apple webbåtkomst men inte Samsung. I Huawei Cloud ingår 5 GB data och vill man ha mer får man köpa det- 50 GB kostar 1 Euro per månad, 200 GB kostar 3 euro och 2048 GB kostar 9,99 euro per månad. Om man istället väljer att betala per år direkt får man lite rabatt. Även Apple erbjuder 5 GB gratis innan lagring börjar kosta och Samsung erbjuder 15 GB gratis.

Allt tillgängligt via webben

När ditt innehåll i telefon och surfplatta synkats till Huawei Cloud sparas det på Huaweis servrar och blir därmed även tillgängligt i webbläsaren från valfri enhet. Där kan jag alltså logga in med samma inloggningsuppgifter. Bilder kan visas direkt i webbläsaren medan filmer inte kan spelas upp utan måste laddas ner först om du vill se dem.