MP:s Mehmet Kaplan ny bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister

S möblerar om IT-ansvar

Mehemet Kaplan, ny bostads-, stadsplanerings- och IT-minister

I den nya regeringen ansvarar Mikael Damberg för näringsliv och innovation, Mehmet Kaplan för IT.

Publicerad Uppdaterad

När Sveriges nya stadsminister Stefan Lövén på fredagsmorgonen presenterade sin regering var det inte bara ministrarna men även en hel del ansvarsområden som byttes ut.

Mikael Damberg, S, blir som närings- och innovationsminister näringsdepartementets högste höns. Där sitter även Sven-Erik Bucht, S, ny landsbygdsminister, Anna Johansson, S, som blir infrastrukturminister, och Mehmet Kaplan, MP, ny bostads- och stadsutvecklings- och IT-minister. Näringsdepartementet får nya ansvarsområden i form av utrikeshandel och statliga bolag. 

I alliansregeringen var Anna-Karin Hatt, C, IT- och energiminister, två ansvarsområden som hon såg kunna förenas i exempelvis så kallade smarta elnät. I sitt sista blogginlägg som IT-och energiminster lyfter Anna-Karin Hatt bland annat fram den förra regeringens digitala agenda och satsningar på bredband och mobiltelefoni som något hon är stolt över att ha åstadkommit. 

– Och att vi nu mer än någonsin pratar om vilka nytta vi kan skapa med it, och om hur vi kan åstadkomma fler resultat om vi använder smart it bättre – i våra småföretag, i vårt miljöarbete och när våra barn ska få chansen att lära sig mer i skolan, tillägger hon. 

I sin regeringsförklaring nämnde Stefan Lövén rörande IT särskilt datalagring som ett område där han vill förstärka den personliga integriteten. Vad som kommer ske med alliansregeringens "Digitala Steget", vilket bland annat innefattande appar för förbättrad myndighetsinformation och -kommunikation är i dagsläget oklart.