https://www.mobil.se/nyheter/s-r-nya-sony-xperia-xz1-och-xz1-compact
563892
Första intrycket från IFA

Så är nya Sony Xperia XZ1 och XZ1 Compact

Riktigt flaggskepp och samma prestanda även i kompaktformat. Dessutom satsar Sony på 3D.

De två nya telefonerna tar avsprång i XZ Premium och utvecklar funktionen ytterligare ett par steg, framförallt genom uppdaterad mjukvara. Det gäller till exempel för kameran som får ett följande autofokusläge och möjligheten att ta porträtt så fort den du tar bilder på ler och då upp till fem sekunder innan du faktiskt tryckt av. 

Huvudnumret i XZ Premium var möjligheten att filma i superslowmotion. Den funktionen finns även i XZ1 och XZ1 Compact. Det är bufferminnet integrerat i sensorn som gör den funktionen möjlig och det är samma sensor som tack vare ny mjukvara adderar fler funktioner, nu alltså mer kopplat till stillbilder. Sensorn i Xperia XZ Premium har buffrat när den ser rörelse, men kan nu alltså även buffra bär den märker att du vill ta ett porträtt på en människa.

Att många av funktionerna handlar om ny mjukvara innebär även att de kommer sedan tidigare lanserade XZ Premium tillgodo i kommande mjukvaruuppdatering.

Det följande autofokusläget är aktivt i autoläget för kameraknappen på skärmen, så det enda du behöver göra är att hålla ner den knappen så tas upp till tio bilder per sekund och du kan välja den som blir bäst eller spara alla. Den fysiska kameraknappen kan aktiveras för samma funktion, men där gissar Sony att vi föredrar att hålla ner den halvvägs för att ställa fokus så den är inte aktiv för följande autofokus från start.

Rent fysiskt bygger de två nya telefonerna vidare på det formspråk vi känner igen från Xperia XZ men med mer rundade kanter. Det gör att telefonen känns lite mer ergonomisk i handen och betydligt enklare att hantera än bjässen Xperia XZ Premium. På XZ1 är materialet på kanterna och baksidan metall i ett stycke medan toppen och botten är i plast för bästa antennprestanda. Glaset på framsidan är Gorillaglas 5 och känslan överlag är sober med de nedtonade färger i svart, blått, rosa och en silver som kan dra mot guld beroende på vilket omgivande ljus den befinner sig i.

Båda är flaggskepp

Kännetecknet för Sonys compact-serie har varit att det är prestanda utan kompromisser men i ett mindre format och det konceptet är man tillbaka vid nu, efter förra modellens avsteg där prestandan var bantad och vattentålighet prioriterats bort för att kunna sänka priset. Nya Xperia XZ1 och XZ1 Compact är båda vattentåliga och har bästa systemchippet i form av Snapdragon 835, samma som sitter i Sony Xperia XZ Premium. Arbetsminnet på båda lurarna är på 4 GB. Skillnaden mellan XZ1 och XZ1 Compact är förutom skillnaden i skärmstorlek där XZ1 har 5,2 tum med HDR och XZ1 Compact 4,7 tum utan HDR att den senare även har en selfiekamera med supervidvinkel på 120 grader.

Sony Xperia XZ1 Compact har ett plastskal på sidorna och på baksidan medan topp och botten är gjord av metall. Jag tycker dock ändå att telefonen känns påkostad och det kan vara för att den är gjord i glasfiberarmerad plast med lite metallkänsla. På det sättet känns det alltså inte riktigt som vanlig blank plast.

3D i kameran

Helt ny är funktionen för att skanna objekt i 3d med hjälp av kameran. Det här är något som Sony satsar stort på och som utvecklats av medarbetare på bolagets kontor i Lund. De har lyckats göra det tillräckligt enkelt att skanna 3D-objekt så det bara tar 60 sekunder att skanna ett huvud. Du gör det genom att helt enkelt gå runt och rikta kameran mot ansikte och resten av huvudet enligt instruktionerna i skärmen. Det här blir förvånansvärt bra och användningsområdet när du väl har din 3D-byst är att du kan göra olika animationer med ditt eget huvud i olika miljöer och sammanhang, att du kan beställa en 3d-utskrift och få hemskickad för några hundralappar samt att du kan ha din egen figur som levande bakgrundsbild. Modellen använder det etablerade filformatet ”.obj” så den kan användas i andra sammanhang om du så önskar. I Sonys egen ar-app i mobilens kamera kan du dessutom nu utöver de dinosaurier som tidigare funnits där sedan tidigare även lägga till dig själv i animerad form där.

Just möjligheterna att dela med sig av de här kreationerna känns som den största behållningen och det lockar onekligen fram skratt när vi kollar på en del exempel med gif-animationer och personliga dansfilmer. Att själv navigera och se ett skannat objekt, till exempel ditt huvud kräver dock att man klickar sig vidare från till exempel delningen på Facebook till Sonys egen sajt. Facebook stödjer ju vanliga 360-video och bilder, men det här är en annan typ eftersom man inte ser sig omkring utan tvärtom cirkulerar runt objektet i 3d-vyn.

Ljud och hörlurar inkluderade

Om du förhandsbokar XZ1 får du med ett par hörlurar utan extra kostnad men Sony har även jobbat med ljudet på andra sätt. Det finns dubbla framåtriktade högtalare för de tillfällen då du lyssnar på musik eller film utan hörlurar. Dessutom ska de högtalarna klara 50 procent högre volym jämfört med föregångaren Xperia XZ. 

Samtidigt som Sony lanserar Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact släpper man även Xperia Xa1 Plus med en skärm på 5,5 tum, men den enheten är i dagsläget inte aktuell för lansering i Sverige.

Prislappen på de två nya telefonerna blir 6990 kronor för Xperia XZ1 och för XZ1 Compact 5490 kronor. De börjar båda säljas den 6 oktober och kan förbokas från och med den 14 september. Båda telefonerna kommer glädjande nog att levereras med nya Android 8.0 Oreo från start.