Oled vs LCD

Så ser skärmen på Iphone X ut i mikroskop

Apples val av Oled-skärm har blåst liv i lågorna kring för- och nackdelarna med denna skärmtyp. En användare har jämfört skärmarna i mikroskop.

Publicerad Uppdaterad

Förespråkare av LCD-skärmar har länge hävdat att Oled-ekniken fortfarande är undelägsen, bland annat vad gäller färgåtergivningen, medan Oled kan göra anspråk på att vara strömsnålare och ha bättre kontrast. Länge tillhörde Apple belackarna och det är först med Iphone X som man anser att man fått en tillräckligt bra Oled-skärm (levererad av Samsung) för att ge den upplevelse telefonen förtjänar.

Vi har sett en del Iphone X-användare som upplever Oled-skärmen i Iphone X som ett enormt lyft, medan andra ser den som ett direkt nerköp. En användare på Reddit gick ett steg längre och fotograferade skärmarna i mikroskop.

Skärmen på Iphone 7 (som är ungefär densamma som i Iphone 8 sånär som på en del justeringar i vitbalans och ljusstyrka) jämfördes med skärmen på Iphone X. Fotografen valde ut siffran sex på urtavlan till ikonen f��r klockan att fotografera.

En skillnad som framträder är att det är betydligt mer svart mellan bildpunkterna på skärmen i Iphone X. Dryg 50 procent av skärmen är svart mot 25 procent för Iphone 7. Bildpunkterna i sig är ljusare så det här gör inte skärmen mindre ljusstark och påverkar endast subtilt användarupplevelsen. Använder man VR-headset, där skärmen är väldigt nära ögonen och dessutom förstora, kan man till exempel uppleva skillnaden.

Iphone X skryter med högre skärmupplösning än Iphone 7 och 8, men det är en sanning med modifikation. Sexan är drygt 7 pixlar bred på Iphone 7, där varje pixel består av tre färgpunkter, medan sexan är 11 gröna färgpunkter bred på Iphone X, men bara 6-7 färgpunkter bred räknat i röda och blå färgpunkter.

Detta är det normala för Oledskärmar, och även till exempel Galaxy S8, LG V30 och Google Pixel 2 XL använder samma fördelning av färgpunkterna, även om det varierar om det är de blå eller gröna punkterna det finns flest av. Det finns flera tekniska orsaker till att göra på det här sättet, bland annat att de olika färgpunkterna har olika maximal ljusstyrka och åldras olika fort. Skärmar med färgpunkter fördelade på detta sätt brukar kallas Pentile-skärmar.

Men det intressanta är att man anger skärmens upplösning efter de färgpunkter det finns flest av. Det är delvis sant att skärmen har den upplösningen, men bara delvis eftersom det bara är en färg som har den upplösningen medan övriga två har lägre. Samsung har på sina Oledskärmar numera som standard den lägre upplösningen förinställd, vilket innebär att ljusstyrkan på de vanligaste prickarna inte längre justeras individuellt utan två och två. Det är mycket svårt att uppfatta någon skillnad mellan inställningarna, och man kan argumentera för att skärmen egentligen har den lägre upplösningen. Detsamma gäller skärmen på Iphone X som kan sägas egentligen ha samma upplösning som Iphone 8.

I praktiken innebär kombinationen av det stora mellanrummet mellan färgpunkterna och dess fördelning att man ofta uppfattar en Pentile-skärm som lite pixligare än vad man borde göra för upplösningen. På skärmen på en Samsung Galaxy S8, som har en pixeltäthet på 570 gröna bildpunkter per tum men lägre mätt i röda eller blå, är det nästan omöjligt att uppfatta denna skillnad med blotta ögat. På Huawei Mate 10 Pro, med en pixeltäthet på 402 bildpunkter per tum räknat i den vanligaste färgen, lägger vi märke till pixligheten. Iphone X har en pixeltäthet som ligger däremellan, 458 blå bildpunkter per tum.

Man ska dock komma ihåg att det är sexan på urtavlan till ikonen för klockan vi har på bilderna ovan. Den är inte stor, och de allra flesta kommer att tycka att mobilens skärm är bra oavsett om det är Oled eller LCD i botten.

Källa