https://www.mobil.se/nyheter/s-ska-facebook-skydda-mot-st-ld-av-profilbilder
563598
Nyheter
Stopp för ”catfishing” på Fejan

Så ska Facebook skydda mot stöld av profilbilder

Nu blir det svårare att stjäla andras profilbilder på Facebook. Åtminstone i Indien.
Det finns ett växande problem med stöld av profilbilder på Facebook, och nu testkör det sociala nätverket därför ett system som ska motverka saken.

Det är till en början i Indien som Facebook rullar ut sitt nya skydd mot profilbildsstölder. Detta då problemet är mer utbrett där än någon annanstans. Problemet är till och med så omfattande att många kvinnor i landet väljer att inte ha någon profilbild alls på Facebook. ”Folk kopierar bilderna och lägger upp dem på andra ställen som sin egen profilbild” förklarar Aarti Somon, som är projektledare för initiativet hos Facebook i en intervju med Washington Post.

”Catfishing”

Fenomenet kallas ”catfishing” och går ut på att man lurar människor på olika sätt, framför allt genom att bli vänner på sociala nätverk eller dylikt. Att stjäla någons profilbild strider redan i dag mot de allmänna villkoren, men det är förstås svårt att stoppa ändå. Och någon teknisk lösning på problemet har man inte presenterat förrän nu. 

Går inte att kopiera

Rent tekniskt går skyddet ut på att man inte längre kan högerklicka och spara bilden, eller hålla fingret på den med sin smartphone för att spara ned den. Det ska inte gå att ta en skärmdump av bilden heller, även om just den saken än så länge bara är implementerad i Android-versionen. När skyddet är aktiverat syns det genom att bilden är omgiven av en blå ram. Det är i nuläget oklart om Facebook tänkt rulla ut funktionen till fler länder, men sannolikt vill man utvärdera utfallet i Indien först.