https://www.mobil.se/nyheter/s-uppdaterar-du-till-windows-10-mobile
561086
Nyheter
Med eller utan officiellt stöd

Så uppdaterar du till Windows 10 Mobile

● BILDSPEL
Microsoft har släppt den officiella uppdateringen till Windows 10 för äldre mobiler med Windows Phone 8.1. Så här gör du för att installera uppdateringen.

Det tog sin tid, men nu är den äntligen här, uppdateringen till Windows 10 Mobile för äldre mobiltelefoner med Windows Phone 8.1. När Windows 10 Mobile först visades upp för drygt ett år sedan hette det att alla mobiler som hade Windows Phone 8.1 skulle få uppdateringen. Detta har man successivt fått backa från, och när nu uppdateringen är här är det 15 Lumiamodeller samt tre från tillverkare som inte säljer i Sverige som får uppdateringen, resten blir utan.

1: Finns Windows 10 Mobile till min telefon?

Följande Lumia-modeller kan uppgraderas till Windows 10 Mobile:

Lumia 1520
Lumia 930
Lumia 640
Lumia 640XL
Lumia 730
Lumia 735
Lumia 830
Lumia 532
Lumia 535
Lumia 540
Lumia 635 1GB
Lumia 636 1GB
Lumia 638 1GB
Lumia 430
Lumia 435

Det finns dock (än så länge) sätt att få Windows 10 även till andra mobiler, mer om det under punkt 4 nedan.

2: Installera Upgrade Advisor

Microsoft rekommenderar att man installerar appen Upgrade Advisor från Microsoft Store för att installera Windows 10. Det är inte strikt nödvändigt, men om du är osäker på vilken Lumiamodell du har och om den är med på listan ovan (särskilt Lumia 635 har sålts med olika minneskonfiguration) rekommenderar vi att du följer Microsofts råd.

Det enda appen egentligen gör är att tala om ifall din mobil är med på listan, samt be dig kolla upp Uppdateringar under Inställningar.

3: Ladda ner uppdateringen

Under Inställningar hittar du alternativet Telefonuppdatering. Välj det och sök efter nya uppdateringar. Nu kommer Windows 10-uppdateringen att börja laddas ner. Det är en tålamodskrävande process. Nedladdningen brukar ta sin tid, och därefter ska installation förberedas, vilket också tar tid, sedan sätter själva installationen igång, och den är inte snabb den heller. När den är klar ska du dessutom upprepa processen för att få den senaste versionen av Windows 10 Mobile, build 10586.164. Räkna med att behöva vara utan din mobil i minst en timme, och se till att den är inkopplad i laddaren under tiden. Men sedan är det klart!

4. Om min mobil inte stöds

Om din mobil inte är med på listan över telefoner som får Windows 10 Mobile är det på goda grunder. Enligt Microsoft var feedbacken från betatestarna på dessa mobiler negativ, och vi kan bara hålla med om att mobiler som Lumia 635 och Lumia 1020 blir rätt sega med det nya systemet. Men de fungerar, och är inte buggigare än andra mobiler med Windows 10.

Om du vill ha Windows 10 på mobilen och inte bekymrar dig om att din telefon blir lite seg, och är beredd att ta risken att den till och med kraschar, finns det alltså fortfarande ett sätt att uppdatera den: Via Microsofts betaprogram Windows Insider.

5 Installera Windows Insider

Appen Windows Insider finns i Windows Store. Med den kan du bli betatestare för Microsoft, och få Windows 10 Mobile i mobiler som normalt inte stödjer Windows 10 Mobile. Även om du redan HAR installerat Windows 10 Mobile kan det vara värt att skriva upp sig på Windows Insider-programmet. Då får du nya systemversioner och appuppdateringar i betaversion innan de blivit officiella, med risk förstås att de fortfarande har buggar.

Efter att du installerat appen, välj “få förhandsversioner”. Sedan får du välja mellan fyra nivåer av deltagande, med varierande grad av risk för buggighet. Välj Insider Fast om du redan har Windows 10 Mobile och vill ha det allra senaste. Välj Insider Release Preview om du bara vill ha officiella versioner strax innan de släpps, och så vidare.

Efter det kommer mobilen att starta om sig, varpå du kan söka efter uppdateringar under inställningar som under punkt 3 och förmodligen kommer att hitta något nu även om du inte gjorde det tidigare.

Om du har någon av de modeller som inte får Windows 10 Mobile officiellt kan du fortfarande installera den senaste betan, vilken är samma version som den officiella uppdateringen av Windows 10 Mobile.

Däremot kommer du inte att få några framtida uppdateringar, varken beta eller skarpa. Det finns också en möjlighet att Microsoft stänger ner Windows Insider helt för äldre mobiler, så vill du prova detta bör du inte vänta utan sätta igång med det nu.

6: Jag har ångrat mig! Kan jag återgå till Windows Phone 8.1?

Det går, men det är lite krångligt. Du behöver installera Windows Recovery Tool på en PC-dator och koppla mobilen till datorn med en USB-sladd. Vi rekommenderar att du följer Microsofts guide för detta: https://www.microsoft.com/sv-se/mobile/support/faq/?action=singleTopic&topic=FA142987

Källa