Mobilen i ett fönster på datorn

Så är nya Dex på Samsung Galaxy Note 10

Med nya Samsung Dex till Note 10-serien kan du få upp din mobil i ett fönster på datorn. Vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har utvecklat Dex under ett antal år som ett sätt att använda mobilen som dator genom att koppla den till en stationär skärm, mus och tangentbord. Vi har även sett liknande lösningar från till exempel Huawei och Microsoft tidigare.

Problemet med det upplägget är att har du en stationär skärm, tangentbord och mus kan du för en billig penning köpa till en stationär dator som gör ett betydligt bättre jobb av att vara dator. Vad gäller innehållet på mobilen synkar du det lätt mellan enheterna via molnet.

I och med lanseringen av Note 10-serien har man skapat ett nytt användningsområde för Dex. Du kan nu även koppla din mobil till en dator via en USB-kabel, och får då upp ett DEX-fönster på datorn. På så sätt ska du lätt kunna foga samman dator och mobil.

Installationsförfarandet funkar smidigt. Du installerar ett program till din PC eller Mac, pluggar in mobilen med USB-sladd, och kör.

Du får då upp ett fönster på datorn med Samsungs DEX-läge, som ser ut som ett dator-skrivbord. Du har en statusrad i botten med notifieringar, öppna appar och kontroller, och apparna öppnas i separata fönster.
Det är bara de appar Samsung anpassat till Dex samt de som har ett särskilt surfplatteläge som har justerbar fönsterstorlek. Övriga appar öppnas i ett litet långsmalt fönster som på mobilskärmen. Du kan också öppna dem i fullskärmsläge om du slår på en inställning, men Samsung säger att du gör det på egen risk, och att appen då kan sluta att fungera.

Inte lika snabbt

Responsen i Dex-fönstret är inte lika snabb som på en dator. Om du till exempel flyttar runt ett app-fönster sker det med lite lagg på ett sätt det inte gör i datorns övriga fönster. I bland känns användargränssnittet också lite yxigt. Till exempel när jag öppnar en bild i Facebook som jag sedan måste tvångsavsluta för att kunna stänga. För det mesta är dock Dex tekniskt imponerande.

Varför man skulle öppna Facebook-appen på mobilen i ett Dex-fönster till att börja med är en annan fråga. Det är ju egentligen väldigt få funktioner på mobilen som du inte kan göra lika bra på datorn, antingen med ett program eller en webbsida. Att se mobilens notifieringar på datorn skulle kunna vara en av dem, men Dex gör inte detta på ett särskilt elegant sätt. Det enda som händer är att fliken för Dex-fönstret flashar för att det vill ha din uppmärksamhet. Svara på sms med riktigt tangentbord skulle kunna vara en annan funktion. Ironiskt nog klarar Microsofts Link to Phone som finns förinstallerat på Note 10 bägge dessa funktioner på ett mer elegant sätt.

Du kan enkelt dra och släppa filer mellan dator och Dex-fönster. Det kunde du i och för sig redan tidigare när du pluggade in telefonen till dator via USB-porten, men man kan argumentera för att du nu har ett tydligare användargränssnitt för att göra det. Att spela mobilspel i Dex visar sig också vara förvånansvärt trevligt.

Jag har lättare att se användningsområden för den här varianten av Dex än att använda mobilen som dator, men det känns fortfarande som att gå över ån efter vatten. För de flesta tillämpningar jag kan komma på finns det elegantare lösningar.