Mobile World Congress 2019

Så fungerar Nubia Alpha – unik klockmobil med handledskärm

Den hör definitivt till de mer unika telefonerna som lanseras på mässan i Barcelona eftersom den består av en skärm som likt en klocka omsluter din handled. Skärmen är med andra ord böjbar och det är inte den enda innovativa teknik som den här telefonen erbjuder.

Publicerad Uppdaterad

Vi har testat telefonen en stund på mässan och börjar med att knäppa fast den runt handleden. Nubia Alpha har en betydligt större skärm än en vanlig smartklocka och det gör att skärmen på 4,01 tum täcker hela klockan från synvinkeln man har när man bär den.  Det här gör att du till exempel kan se en film i bredbild som då visas så att den täcker hela skärmen. Nubia Alpha kombinerar funktioner från en normal smartklocka med de från en smartphone och det gör att vi har stegräknare och pulsmätare, men även möjligheten att ringa samtal, skicka meddelanden, ta bilder och filma med den integrerade kameran, se en karta och att betala med betaltjänsten Alipay. Få av dessa funktioner går att prova i praktiken på mässan och när jag provar att ringa samtal får jag bara meddelande om att inget e-sim finns. Felmeddelandet när jag öppnar kartappen säger bara att funktionen ”kommer snart”.

Utöver att enheten har en pekskärm kan du även styra gränssnittet genom att vinka med handen ovanför skärmen. Efter att ha använt Nubia Alpha en stund föredrar jag att peka och svepa direkt på skärmen för det är ett betydligt mera exakt sätt att hantera gränssnittet. Mitt intryck av Nubia Alpha är dels att det är bland det häftigaste som visas på mässan, men samtidigt är det ett koncept som har mycket kvar att bevisa. I samma ögonblick som man upptäcker nya funktioner ser man också begränsningarna.

Operativsystemet är ett som Nubia utvecklat och anpassat för enheten. Svepgesterna fungerar inte alla gånger jag provar, men gränsssnittet är enkelt uppbyggt och eftersom det handlar om relativt få funktioner så hittar man snabbt rätt. Man kan scrolla i listor av ikoner samt svepa i sidled, i luften eller direkt på skärmen för att växla mellan olika lägen. Ergonomiskt märks dock ganska snabbt att det blir jobbigt att använda telefonen någon längre stund. Att ta bilder är till exempel inte särskilt intuitivt när kameran du använder sitter fast på handleden och även om det bara gäller selfies är det svårt att få en naturlig bildvinkel.

Ser vi till det tekniska utförandet och bortser från ergonomi och användbarhet för ett ögonblick så håller i alla fall enheten god kvalitet. Armbandet är i metall och ger en stabil passform. Jag tittar på lite film och studerar bilder på skärmen, utöver att leta mig fram i gränssnittet och jag tycker bildkvaliteten på skärmen är bra. Den interna lagringen på 8 GB ska gör att du kan lagra 1000 låtar, 6000 bilder eller 200 korta filmklipp enligt tillverkaren. För ljud från klockan kan man använda ett par trådlösa hörlurar som du ansluts direkt till klockan via bluetooth. Batteriet i telefonen ska räcka 1-2 dagar vid normalt användande, och man kan då räkna med att filmtittande troligen inte är det man gör oftast med en enhet som den här.

Det är ett stort intresse för Nubia Alpha på mässan och i montern trängs många nyfikna. Versionen med e-sim ska enligt Nubia först släppas i Kina och för den globala marknaden är det inledningsvis en bluetooth-variant som är aktuell. Den ska släppas i april och får ett pris på 449 Euro. E-sim-modellen som släpps i Kina i april kommer enligt bolaget till Europa under det tredje kvartalet i år. Den kostar 549 euro för den svarta modellen och 649 euro för den guldpläterade varianten som båda finns i montern på mässan.

Här kan du se en instagramfilm med den märkliga mobilen.