Sov gott och tvätta händerna

Så fungerar sömnmätningen i Apple Watch – lagom begränsad

Apples Kevin Lynch berättar varför sömnfunktionen i Watch OS 7 inte är mer omfattande.

Publicerad Uppdaterad

Apple Watch kommer i och med watchOS 7 bland annat att kunna registrera sömn och hur länge bäraren tvättar händerna. Det finns tredjeparts-appar som ger väldigt detaljerad statistik, men Apple har med avsikt valt att hålla sin statistik väldigt grundläggande med sömntid, rörelse och puls.

Enligt Apples Kevin Lynch är anledningen till att man har lagt sig på en så grundläggande nivå är att företagets forskning visade att mer omfattande statistik var övervägande onödig.

– Att armen rör sig registreras, men det betyder inte speciellt mycket för att skapa en komplett bild av vad som händer i hjärnan, säger Lynch.

– Du kan egentligen inte träna dig till mer eller mindre REM-sömn, så vi tyckte att det bästa vi kunde göra var att koncentrera oss på sömn som helhet. Om folk sover bättre på nätterna, kanske REM-sömnen löser sig själv.

Enligt Lynch kan för mycket statistik, i stället för att vara till nytta, framkalla ångest hos användaren vilket kan försämra sömnen. Det är också därför som funktionen enbart ger positiv respons när användaren har uppnått sitt sömnbehov, annars gör den ingenting.

När det handlar om handtvättningen i Watch OS 7 säger Lynch att den är resultatet av flera års forskning. Funktionen reagerar på ljudet av spolande vatten och ger bäraren en vibration efter 20 sekunders tvättande.