Coolt koncept

Så kan modulära telefoner leva längre

Även om Modulära telefoner kan få längre livstid än dagens kommer de att bli uttjänta, men det här konceptet ger dem liv efter döden.

Publicerad Uppdaterad

Rent teoretiskt vore det väl inte helt omöjligt att göra något sånt här med gamla avlagda smartphones i allmänhet, men den diskussionen får ni ta i kommentarsfältet.

Istället handlar det här om ett koncept från finska Puzzlephone, döpt till Puzzlecluster, som i dagsläget får ses som huvudkonkurrenten till Googles Project Ara. Deras modulära koncept består av tre delar istället för den myriad av legobitar som utgör Project Ara

När den del som innehåller systemchipet av en Puzzlephone blivit gammal och ska bytas ut ska den utbytta delen kunna leva vidare. Det ska uppnås genom att du helt enkelt petar in den delen i en glorifierad brödrost (eller något som ser ut som en NAS om du nu vill vara nördig) och där samarbetar med andra uttjänta Puzzlephone-delar för att bli ett litet datorkluster för valfritt användningsområde.

Även om det här kanske inte är något som varenda ägare av en Puzzlephone kommer att haka på kan vi tänka oss att det dyker upp företag som köper loss uttjänta delar från privatpersoner för att bygga den här typen av datorkluster. Eller så har storkonsumenter av Puzzlephones ganska snabbt delar att använda som en privat Folding@home-maskin eller liknande.

I och med att Puzzlephone inte är tillgängligt kommersiellt än så behöver vi väl knappast nämna att det här rör sig om ett koncept i dagsläget och inte så mycket annat?