1
1
https://www.mobil.se/nyheter/sa-kan-sattelitfunktionerna-i-iphone-13-bli
570829
Nyheter
falskt
Iphone 13

Så kan satellitfunktionerna i Iphone 13 bli

En rad läckor och uttalanden kring satellitfunktioner i den kommande Iphone 13 har målat upp en bild av hur den här tekniken kan komma att användas i kommande telefoner.

En tidigare rapport från analytikerna Ming-Chi Kuo, som då och då uttalar sig om Apples framtida planer, avslöjade att Apple planerar att ge Iphone 13 möjlighet att använda sig av satellitkommunikation för att skicka sms och ringa samtal på platser som inte har mobiltäckning. Det här skulle göras möjligt genom hårdvara och ett samarbete mellan operatörer och ett satellitnätverk som ägs av Globalstar. 

Nu har ytterligare rapporter kommit med information från personer som tonar ner satellitfunktionaliteten något. Dels genom att meddela att det inte ens är säkert att den faktiskt dyker upp i Iphone 13, möjligen i sådan fall vid en uppdatering senare under nästa år. Men också att funktionen kan komma att skrotas helt eller ändras utifrån den information som delgivits nu. 

Den information som kommit senare är att funktionen främst kommer att vara en nödfunktion som är tänkt att användas vid akuta situationer när mobiltäckning saknas. Bland annat som en sms-funktion som ska finnas i iMessage och kan komma att ha förprogrammerade meddelanden som kan användas vid olyckor. Meddelandelängden ska också vara mer begränsad än vid vanliga sms. 

Den andra satellitfunktionen ska vara inriktad mot att rapportera om olyckor eller situationer som kräver assistans. Funktionen ska då kunna fråga användaren om en räddningsinsats behövs och vad situationen består av. Satellitfunktionen ska också kunna skicka hälsoinformation från hälosappen i telefonen. Men det är alltså inte säkert att funktionen ens kommer i nästa Iphone, även om hårdvaran kan finnas där. Men som vanligt när det handlar om den här typen av rykten kan det vara bra att ta det hela med en nypa salt. 

Källa