Hackad sensor

Så knäcktes Apples Touch ID

Tyska hackers har kommit på ett sätt att lura fingeravtrycksläsaren hos Iphone 5s. Så här gick de tillväga.

Publicerad Uppdaterad

Fingeravtrycksläsaren i Iphone 5s har mötts av både ris och ros. Själva funktionaliteten verkar det inte vara något större fel på, men dess innebörd har fått blandade reaktioner. Ena lägret hänvisar till hela NSA-skandalen och att vi numera, i teorin, lämnar ut våra fingeravtryck till övervakande myndigheter. Den andra sidan ser å sin sida en enorm potential med att på sikt kunna göra sig av med lösenord till förmån för fingeravtryck.

Nu har emellertid den tyska hackergruppen Chaos Computer Club kommit på ett sätt att lura telefonens läsare. Detta genom att fotografera användarens fingeravtryck från exempelvis en glasskiva i minst 2 400 DPI.

Avtrycket måste sedan skrivas ut på genomskinligt papper med minsta upplösning på 1 200 DPI. Avtrycket gjuts sedan av med lite latex och kan sedan användas av en annan användare för att låsa upp telefonen. I videon här nedan beskrivs processen i praktiken.

Det handlar alltså knappast om något som gemene väskryckare på stan kommer att ägna sig åt och med det antagligen inget som kommer att brukas i större utsträckning, men det går att knäcka även en fingeravtrycksläsare med lite vilja (och en procedur som närmast verkar vara hämtad från manus ur någon Mission Impossible-rulle).