Framtiden för NFC

Så ska NFC utvecklas vidare

I framtiden ska NFC bland annat få längre räckvidd och stöd för fler funktioner.

Publicerad Uppdaterad

NFC, eller Near Field Communication, har blivit en naturlig del i de flestas tillvaro genom att bland annat erbjuda kontaktlösa betalmetoder och att överföra information mellan enheter. Den stöds även av de flesta stora tillverkare som Google, Apple, Qualcomm, Sony och Samsung.

Nu går NFC Forum ut med vad man har ör framtida planer för NFC, och det handlar både om att förbättra och att erbjuda nytt i en utveckling som ska komma att pågå fram till 2028.

En av detaljerna är att man, för att underlätta kontaktlösa betalningar, utökar räckvidden från dagens 5 millimeter upp till 2-3 centimeter, vilket indirekt även gör det enklare att använda funktionen även med tjockare mobilfodral. Det ska även bli möjligt att skicka fler kommandon vid samma överföring, så att det exempelvis blir möjligt att både betala, registret ett medlems- eller kundkort, och få ett kvitto samtidigt. Nya funktioner kommer dessutom att en mobil ska kunna fungera som en fristående betalterminal.

NFC-baserad trådlös laddning ska få effekten höjd från 1W till 3W, vilket enligt NFC Forum kommer att innebära möjligheten att ladda ”nya och mindre formfaktorer”.

Källa