Dubbelt så snabbt som 4G när det är som bäst

Så snabbt är det: Vi har testat Tres 5G-nät med flera 5G-telefoner

Tre har ännu inte öppnat sitt 5G-nät i större skala, men det dröjer inte länge innan större delar av Stockholm, Malmö, Västerås, Uppsala och flera andra svenska städer får tillgång till Tres 5G-nät.

Publicerad Uppdaterad

Vi har redan testat 5G i Tres nät vid bolagets huvudkontor och i en del av området i närheten, i Årsta och Enskede har Tre haft igång sitt 5G-nät sedan i slutet av förra året. Vi har idag testat att surfa via 5G i Tres nät i både Huawei P40 och i Huawei P40 Pro. Drygt 500 Mbit/sekund får vi gång på gång när vi testar och hastigheten verkar alltså ligga stabilt på den nivån, när förhållandena är goda. Samtidigt märker vi att hastigheten snabbt dalar om vi förflyttar oss och anslutna till 5G med samma telefoner får vi som sämst nedladdningshastigheter kring 50 Mbit/sekund och uppladdning i runt 20 Mbit/sekund. Senare när vi testar på fler ställen i det nya, utökade täckningsområdet i Stockholm så ger 5G-uppkopplingen hastigheter på 113 Mbit/s ner och 57 upp, medan 4G på samma plats ger oss hastigheter på snabbare 145 Mbit/s ner men 31 upp. Ping-tiden, alltså svarstiden är dock snabbare för 5G med 11 istället för 19 millisekunder.  

För att jämföra förhållandena testar vi att i telefonen slå av 5G och istället prioritera 4G och då får vi på den plats där vi tidigare hade 535 Mbit/sekund upp och 75 Mbit/sekund ner istället 252 upp och 31 ner i 4G.

Hos Tre har den med ett 3 Surfa-abonnemang eller kontantkort tillgång till 5G utan extra kostnad, förutsatt då så klart att man dels har en telefon som stödjer det och dessutom befinner sig där Tre har 5G-täckning. De telefoner som stöds i Tre 5G-nät idag är Xiaomi Mi 10 samt Huawei P40, P40 Pro och P40 Lite 5G. När Sony Xperia 1 Mark 2 kommer ska även den stödjas. Vi använde som sagt Huawei P40 och P40 Pro och fick liknande siffror oavsett vilken av telefonerna vi testade med. 

Tre aktiverar sitt 5G-nät i Malmö och Lund den 17 juni och i Helsingborg, Västerås, Uppsala och i fler delar av Stockholm den 22 juni.