Det ska bli lockande att uppgradera

Så vill Google få fler att uppgradera sina enheter

Istället för att bara påpeka att det finns en uppgradering ska användare lockas med vad den innehåller.

Publicerad Uppdaterad

Ett av problemen som Google har att brottas med är användarnas bristande entusiasm att installera uppgraderingar och större uppdateringar för operativsystemet. Det är något som man hoppas kunna ändra på nu med en funktion som man kallar Android Upgrade Invite. I praktiken handlar det om en avisering med en serie skärmbilder som visar funktionerna i den tillgängliga uppdateringen, komplett med en uppmaning att utföra uppdateringen. Avsikten är att, genom att bland annat visa nya funktioner, ge användarna en bättre uppfattning om vad de kan förvänta sig av en kommande uppdatering än att bara använda en changelog.

Funktionen kommer att vara tillgänglig för Androids OEM-tillverkare och kräver stöd för Google Mobile Services. Den uppges dock begränsa sig till större funktionsuppdateringar och nya generationer av Android, vilket kan innebära att mobiltillverkare eventuellt inte kommer att kunna använda Android Upgrade Invite för sina egna anpassade versioner av Android.

Siffror från juni 2023 visar att Android 13, som är den senaste generationen av Android, ligger på fjärde plats över antalet användare med 14,7 procent. Den mest använda versionen är Android 11 med 23,1 procent, sedan kommer Android 10 med 22,3 procent och Android 12 med 16,3 procent.