https://www.mobil.se/nyheter/samsung-f-rb-ttrar-batteritid
559464
Nyheter
Grafen

Samsung förbättrar batteritid

Mobiljättens forskare har utvecklat teknik som nästan kan fördubbla batteritiden i våra mobiltelefoner.

Batterier som dör är ett ständigt problem i våra mobiltelefoner. Apple introducerar i och med Ios 9 det första energisparläget i företagets mobila operativsystem. Många Androidtillverkare har dessutom erbjudit batterisparlägen en längre tid och i Googles Android M tar batterisparfunktionen ytterligare ett steg. Men då energisparlägen ofta innebär begränsningar i våra telefoners funktioner, så som begränsad nedladdningshastighet så är det inte en optimal lösning. Använder du istället teknik som möjliggör extremt snabb laddning kan du komma att lida av sämre batteritid. Nu ser det dock ut som om en hyfsad uppgradering av våra telefoners batteritid kan vara på väg från Samsung, även om det kan ta ett par år.

I grund och botten handlar det om litiumjonteknik som ska vara mycket längre än tidigare batteriteknik. Forskarna använder sig av kisel som täcks av ett lager med grafen som förbättrar materialets täthet och livslängd. Tekniken är riktad mot mindre enheter och sägs i teorin kunna göra att mobila batterier varar mellan 1.5 till 1.8 gånger längre än de gör idag. I rapporten står det även att Samsung ansöker om ett patent för tekniken.

Skulle Samsung vara framgångsrika med sin teknik och patentansökan kan de tjäna storkovan på resterande tillverkare. Detta tills en alternativ teknik för längre batteritid dyker upp då. Tekniken rapporteras dock vara ett par år borta från att kunna kommersialliseras. 

Du kan läsa mer om batteriteknik och vad framtiden kan erbjuda i vårt stora reportage om just laddning och batteritid i våra mobiler.

Relaterade artiklar