Censur

Samsung får Youtube att ta bort Note7-video

HitmanNiko:s Youtube video som visar hans GTA Mod som driver med Note 7 har plockats bort på grund av påstått upphovsrättsbrott.

Publicerad Uppdaterad

Vi har tidigare skrivit om HitmanNiko och hans GTA 5-mod som byter ut spelets ”klibbiga bomber” mot exploderande Samsung Galaxy Note 7-mobiler. Vissa tycker det är ett ganska fyndigt sätt att driva med Samsungs problem med Galaxy Note 7 och dess ”exploderande” batteri, andra tycker det är mindre roligt. Samsung hör definitivt till de sistnämnda. 

Men att tycka en sak är något helt annat än att syssla med censur, och tyvärr verkar det precis vara vad Samsung och Google-ägda Youtube har gjort. Går man till Youtube-sidan där videon fanns möts man nu istället av texten: This video is no longer available due to a copyright claim by Samsung Electronics America, Inc. and its affiliates (Den här videon är inte längre tillgänglig på grund av upphovsrättsanspråk av Samsung Electronics America Inc. och dotterbolag).

Men saken är att HitmanNiko inte har ”kopierat” någonting. Han har skapat en mod från grunden och publicerat den i spelet GTA 5 (Grand Theft Auto V) som är utvecklat av Rockstar Games. 

Att Youtube har gått på Samsungs linje är också oroväckande. Tjänsten ägs av Google, som gör Android, som i sin tur ligger till grund för operativsystemet som Samsung har i mobiler som Galaxy Note 7. Man får hoppas att Youtube granskar Samsungs påstående objektivt och åter publicerar videon.

Källa