Mer hälsa i smarta klockor

Samsung Galaxy Watch 4 kan bli först ut med blodsockermätning

Tidigare version av Samsung Galaxy Watch.

Tack vare ett forskarteam på MIT kan Samsung bli först ut med att kunna erbjuda blodsockermätning i en smart klocka.

Publicerad Uppdaterad

Samsung ser ut att bli en av de första ut med en ny teknik för smarta klockor, nämligen att mäta blodsockernivå. Tekniken ska bli tillgänglig i Samsungs kommande Galaxy Watch 4 eller Galaxy Watch Active 3, eller båda. 

Efter att ha fått sina klockor som kan mäta blodtryck och ta EKG-värden godkända av Ministry of Food and Drug safety i Sydkorea förra året så vill de nu alltså introducera möjligheten att mäta blodsocker. Något som skulle vara en stor hjälp för diabetiker, som då skulle kunna slippa ta multipla blodprover varje dag. 

Tekniken baserar sig på något som kallas Ramanspektroskopi, vilket innebär att man belyser ett ämne med enfärgat ljus och sedan analyserar hur ämnet som belyses reagerar. Tekniken för att det här ska kunna användas för att mäta just blodsocker har tagits fram tillsammans med forskare på MIT. Det man gjort är att man lyckas öka exaktheten och känsligheten på mättekniken. Tekniken upptäcktes från början 1928 av professor C.V. Raman, men det krävdes många år innan man kunde effektivisera den. 

Det sägs också att Apple håller på att ta fram samma funktion för sin kommande Apple Watch 7. Även fristående företag håller på att ta fram smarta klockor med den här tekniken. Vilken som kommer först återstår att se. 

Källa