Uppföljare eller alternativ?

Samsung Galaxy Watch Active 2 lanserad

Samsungs nya klocka känns inte självklart som en uppföljare till vårens Galaxy Watch Active.

Publicerad Uppdaterad

Det hör definitivt till ovanligheterna att en smartklocka får en uppföljare bara sex månader efter att originalet kom ut - och dessutom en uppföljare som kostar 1500 kronor mer.

Namnet på Galaxy Watch Active 2 är alltså en smula missvisande. Mått och vikt är snarlika på 40 mm-modellen, men det finns även en större 44 mm-modell. Åtminstone till en början säljs Galaxy Watch Active 2 enbart i rostfritt stål, vilket troligen till viss del förklarar det högre priset. Galaxy Watch Active 2 har också 4g-anslutning med esim, vilket stöds av Telenor och Telia.

Skärmen har som på tidigare Samsungklockor upplösningen 360 x 360 pixel, men man har lyckats klämma in något större skärm på klockan, 1,2 och 1,4 tum respektive. Skärmen är av Oled-typ och ska som standard alltid vara på. Samsung nämner inget om hur det påverkar batteritiden. Skärmen har vad Samsung kallar en "virtuell boett", det vill säga du kan svepa runt skärmens kant för att navigera i användargränssnittet. Frånvaron av en fysisk vridbar ring runt skärmen är kanske orsaken till att klockan inte rätt och slätt kallas Galaxy Watch 2.

Klockan kan registrera fler träningstyper än någonsin tidigare, 39 varav 7 automatiskt utan att du själv behöver indikera att du börjat träna. Klockan har fler och bättre sensorer för puls, steg med mera. Den kan även mäta sömn och stress.

Klockan har säljstart tidigt under hösten och de två storlekarna i rostfritt stål kommer i silver, svart eller guld med läderarmband. Armbanden är av standardmodell så att du kan byta själv i en klockbutik. Priset för 40 mm-varianten är 4800 kronor medan 44 mm-varianten kostar 5000 kronor.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Mått: 44 x 44 x 10.9 mm eller 40 x 40 x 10,9 mm

Vikt: 44g/37g

Skärm: 1,4/1.2 tums Amoled-display, 360 x 360 pixel

Batteri: 340/247 mAh

Chipset: Exynos 9110

OS: Tizen

Minne och lagring: 1,5 GB arbetsminne, 4 GB lagring

Sensorer: Pulsmätning med 8 fotodioder, EKG, Accelerometer, Gyroskop, Barometer, Bakgrundsljus

Tålighet: 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G