https://www.mobil.se/nyheter/samsung-har-fingeravtryckslasare-som-kollar-kroppstemperaturen
565547
Nyheter
Ytterligare ett säkerhetslager

Samsung har fingeravtrycksläsare som kollar kroppstemperaturen

Förutsatt att konceptet med fingeravtrycksläsare under skärmglaset får fäste ordentligt, så kan Samsung ha hittat ett nytt sätt att säkra enheterna mot artificiella fingeravtryck. Detta genom att mäta temperaturen i huden.

Det är forskare vid Samsung Displays och det koreanska institutet UNIST:s (Ulsan National Institute of Science and Technology) utvecklingscenter i Sydkorea som nu presenterat sina nya framsteg på området fingeravtryckssensorer. Tillsammans har man tagit fram en sensorlösning för fingeravtrycksläsare placerade under skärmglaset som känner av temperaturen på fingerspetsen. På så vis kan man säkerställa att det verkligen är ett levande finger som försöker skaffa sig tillgång till telefonen och inget annat. Enligt forskarna ska lösningen vara så pass säker att den till och med klarar FBI:s säkerhetskrav. 

Även för hälsofunktioner

Enligt uppgifterna som forskarteamet kommit med så ska sensorn som man tagit fram kunna integreras med pekskärmar och fingeravtrycksläsare i största allmänhet, och det hela öppnar förstås också upp för mer hälsorelaterade användningsområden. I framtiden kan man till exempel tänkas ha utvecklat teknologin så långt att den kan känna av huruvida en person har feber. I dagsläget är teknologin lite för trubbig för det, något som även skulle kunna innebära vissa problem om användaren till exempel är kall om fingrarna. Det är sannolikt många år kvar till dess att sensorn kan tänkas dyka upp i kommersiella produkter.