Efter tolv år kan det vara dags att byta

Samsung kan byta från Google till Bing

Enligt ett läckt intermail från Google har företaget börjat vidta närmast panikartade åtgärder när det gäller AI för sökmotorer.

Publicerad Uppdaterad

Det är New York Times som rapporterar att Samsung för en månad sedan ska ha informerat Google om att man överväger att byta standardsökmotor i sina mobiler till Microsoft Bing. Detta efter att ha använt Google som standardsökmotor de senaste tolv åren. Detta ska ha utlöst en närmast panikartad aktivitet hos Google, inte minst då Samsung betalar 3 miljarder dollar för rättigheterna att få använda Googles sökmotor som standardsökmotor.

New York Times rapporterar att Google nu planerar att presentera en uppsjö av nya AI-drivna sökfunktioner som ska kunna lanseras så snart som nästa månad på Google I/O 2023. Samtidigt ska företaget arbeta med ett projekt som heter "Magi" som ska kunna lägga till nya AI-funktioner till sökresultat, bildsökning med mera, samt möjligheten för chatboten att skriva kod och ha en konversation med användare. Google uppges även arbeta med en helt ny sökmotor, men den uppges ligga längre in i framtiden.

Det är inte enbart Samsungs avtal angående sökmotor som är på tapeten, i år ska det även förhandlas fram ett nytt sökmotoravtal mellan Google och Apple, ett avtal som för närvarande är värt drygt 20 miljarder dollar.

2022 låg Googles intäkter för andra företags användning av Googles sökmotor på drygt 162 miljarder dollar.

Källa