Tunnare än ett hårstrå

Samsung överväger ultratunt glas i nästa böjbara telefon

Den lättrepade plastlagret på Galaxy Fold kan bytas ut mot ett mycket tunt glaslager med nästa böjbara smartphone från Samsung.

Publicerad Uppdaterad

Nej, det där plastlagret som ska skydda skärmen på Samsungs böjbara Galaxy Fold är inte särskilt tåligt. Det har framgått med all önskvärd tydlighet från första början. Faktum är att Samsung skickar med extra instruktioner med telefonen där man uppmanar användarna att vara extra försiktiga, då skärmen repas så lätt. Det där flyger förstås inte i längden, speciellt inte med tanke på vad man tar betalt för en Galaxy Fold, och att Samsung tittar på andra lösningar är således inte så konstigt.

Med nästa böjbara smartphone ska man enligt uppgifter till koreanska ET News överväga att använda sig av ett ultratunt glas istället. UTG (Ultra Thin Glass) mäter bara 0,1 millimeter i tjocklek, vilket innebär att det är tunnare än ett hårstrå. Problemet med glaset är primärt att det är mycket svårt att tillverka och att mycket av det man producerar måste kasseras på grund av det inte håller måttet. Det här innebär förstås i sin tur att en telefon som i dagsläget skulle rustas med dylikt glas också skulle bli snuskigt dyr.

Men företaget Schott ska ligga bra till som potentiell leverantör, och enligt uppgifterna från de koreanska källorna så ska just Schott ligga fyra till fem år före alla konkurrenter på området. Även Corning har tidigare aviserat att man jobbar med att ta fram ett ultratunt glas för böjbara telefoner, men den verksamheten har fortfarande inte resulterat i någon produkt.

Nästa böjbara smartphone från Samsung ska vara på gång redan under första kvartalet nästa år, och det låter spontant som att man lär få svårt att ta fram böjbart skärmglas till dess. 

Källa