Ny teknik kan ge mer strömsnåla skärmar

Samsung patenterar ny skärmteknik

Nytt patent visar upp ett nytt sätt att hantera skärmars uppdateringsfrekvens.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har patenterat en ny teknik angående hur skärmar kan hantera uppdateringsfrekvenser. I stället för att som i nuläget tvingas använda en uppdateringsfrekvens på hela skärmen, innebär det nya tekniken att det går att använda olika frekvenser samtidigt på olika delar av skärmen.

Patentet, som lämnades i januari 2021 men som inte publicerades förrän nu, tar upp hur olika områden kan arbeta med olika frekvenser. Det innebär till exempel att en del av skärmen som visar rörliga bilder som en video eller ett spel kan arbeta med 120 Hz, samtidigt som ett annat område kan arbeta med 60 Hz och ett tredje område i 30 Hz. I praktiken kan den typen av hantering resultera i mjukare bilduppdatering där det behövs utan att slösa batteri på att öka frekvensen på irrelevanta delar av skärmen.

Nu ska man dock ha i åtanke att det handlar om ett patent så det finns inga garantier för att tekniken någonsin kommer att användas i praktiken, men det skulle kunna innebära ett generationsskifte för skärmteknik, inte minst för mobiler och surfplattor.

Källa