https://www.mobil.se/nyheter/samsung-pay-kommer-till-sverige
562940
Nyheter
Äntligen

Samsung Pay kommer till Sverige

Äntligen börjar jättarnas betaltjänster röra på sig.

Under eftermiddagen idag gick en inbjudan till ett pressevent med Samsung ut. Inget ovanligt i sig, men denna gång hade det Sverigekoppling.

Under 2017 kommer nämligen Samsung att dra igång sin mobila betaltjänst Samsung Pay i Sverige. Det gör att de hinner före Apple med att åtminstone berätta om saken, sen huruvida de hinner först i praktiken är fortfarande uppe i luften.

Den nionde mars kommer vi kunna berätta fler detaljer kring det hela när Samsung lättat på sitt hjärta i frågan. Men det är skönt att höra att det äntligen händer något även för oss nordbor.

Konkurrerar med Apple Pay
Mobila betaltjänster är inget nytt. Här i Sverige har vi haft en uppsjö av dem under flera års tid utan att någon av dem slagit riktigt. Det har dock gjort att väldigt många kortläsare i våra affärer är förberedda för tekniken rent fysiskt, så att introducera Samsung Pay eller Apples motsvarighet Apple Pay bör inte vara en alltför stor tröskel hos de större kedjorna i alla fall.

Kortfattat handlar det om att dina betaluppgifter finns sparade i en krypterad del av telefonens lagring och för att betala använder du NFC i telefonen mot kortläsarens mottagare. Ditt fingeravtryck används som säkerhetsspärr på samma sätt som pinkoden används idag till ditt betalkort.

Tjänsten lanserades i augusti 2015, men då bara i hemlandet Sydkorea, ungefär ett år efter Apple Pay som använder sig av mer eller mindre samma teknik och förfarande för betalningar (men som fortfarande inte är lanserad här). Med tiden har tekniken flyttat ut i smarta klockor för att du inte ska behöva hala upp telefonen mot kortläsaren varje gång du betalar.

Relaterade artiklar