https://www.mobil.se/nyheter/samsung-ska-s-lja-renoverade-note-7-telefoner
563146
Nyheter
Fiasko-telefonen ska återvinnas

Samsung ska sälja renoverade Note 7-telefoner

Samsung kommer att sälja renoverade Note 7-enheter under namnet Note 7S.
Samsung meddelade under måndagen att man tänker börja sälja renoverade versioner av den återkallade smartphone-enheten Galaxy Note 7 under namnet Note 7S. Dessutom lovar man att maximera återvinningen av komponenter i telefonerna.

Galaxy Note 7 betraktas av många som ett av de största fiaskon som konsumentelektronik-världen någonsin upplevt. Samtliga exemplar av smartphone-enheten fick återkallas under hösten 2016, efter att telefonerna visat sig vara benägna att både börja brinna och explodera. Rykten om att Samsung skulle börja sälja renoverade enheter cirkulerade kort därefter, men dementerades då av Samsung. Nu verkar den koreanska elektronikjätten dock ha ändrat sig, då man aviserat att renoverade Note 7-enheter ska börja säljas under namnet Note 7S. 

Oklart på vilka marknader
Det är i nuläget inte fastställt vilka marknader som Samsung tänkt sig att börja sälja de renoverade enheterna på. I ett uttalande skriver Samsung att det kommer att stå klart först efter att man fört diskussioner om saken med berörda myndigheter och operatörer i olika länder. Samsung har befunnit sig under stor press från miljöorganisationer – inte minst Greenpeace – kring hur man tänkt hantera de returnerade enheterna. På sin webbsida skriver Samsung att man förutom att sälja och hyra ut renoverade enheter också kommer att återanvända och sälja komponenter från telefonerna och försöka utvinna metall ur dem med miljövänliga metoder.
Samsung har även lovat att hjälpa EU med forskning och utveckling av miljövänlig återvinningsteknik för smartphone-enheter. 

Har stoppat laddningen
Samsung meddelade även nyligen att man kommer att sätta stopp för användandet av de få kvarvarande Note 7-enheter som ännu inte returnerats i Sydkorea. Detta genom rulla ut en uppdatering som gör det omöjligt att ladda batterierna i enheterna.