Ny teknik

Samsung släpper sensor med bättre färgfilter

Samsung har avslöjat en mobilsensor som sannolikt kommer att dyka upp i mobiltelefoner under nästa år. Det som skiljer den från tidigare sensorer är ett annat färgfilter än vad de tidigare haft.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har dragit duken från en av sina nya sensorer med ett så kallat RGBW-färgfilter. Den lanserades på ett webinar tillsammans med Tecno Mobile. Tidigare hade ryktena beskrivit sensorn som havandes 50 megapixlar, men den som presenterades hade 64 megapixlar. Det som är nytt med sensorn är alltså färgfiltret, istället för att bara ha pixlar som fångar rött, grönt och blått, så har den även en pixel som fångar vitt ljus. Den pixel som fångar vitt ljus ökar sensorns ljuskänslighet och ska dessutom ge en färgåtergivning som är mer naturlig. Den beskrivs som den sensor som är mest lik det mänskliga ögat. Den nya sensorn ska också vara bättre i låga ljusnivåer. 

Sensorn har tagits fram tillsammans med den kinesiska smartphonetillverkaren Tecno Mobile, vilket skulle kunna peka på att de blir först med en mobil med den här sensorn. Men det verkar ju kanske inte rimligt att Samsung skulle låta en tillverkare sitta på en ny teknik speciellt länge. 

Samsungs kommande flaggskepps-serie S22 har dock inte, enligt de rykten och läckor som kommit fram, några sensorer i den upplösningen som nu presenteras. Istället pratas det om 50 megapixlar för sensorerna i S22 och S22 Plus (S22 Ultra sägs få en uppdaterad version av den 108megapixels som funnits tidigare). Samsung är dock inte först med den här tekniken utan Sony har haft sensorer med liknande teknik i sitt sortiment sedan ett tag tillbaka. 

Källa