Annons

Mer megapixlar på gång

Samsung steget närmare 600 megapixelssensor

Tidigare i år kom ett uttalande från Samsung att de satsade på en sensor som var mer högupplöst än det mänskliga ögat. Nu kommer rykten som säger att de håller på att utveckla den.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare i år publicerade VD'n för Samsungs sensoravdelning, Yonging Park, ett utalande om att de skulle utveckla en smartphonesensor med en upplösning på 600 megapixel. Något som anses vara en högre upplösning än vad det mänskliga ögat kan uppnås (det sägs att det mänskliga ögat klarar av 576 megapixel). 

Men att peta in så pass många pixlar på en sensor låter sig inte göras hur lätt som helst. En sensor till en smartphone kan inte vara hur stor som helst, att öka sensorstorleken vore annars den enklaste lösningen på problemet. Den 600 megapixlels-sensor som Samsungs sägs arbeta med nu ska enligt källor resultera i att kameradelen i mobilen behöver vara 22 millimeter tjock och det kanske inte är helt önskvärt. Som referens kan sägas att Samsung Galaxy Note 20 är 8,3 mm tjock.   

Men om det nu är så svårt att utveckla dessa sensorer, varför gör Samsung det? Ett högre pixelantal och en högre pixeltäthet är ingen garant för bättre bilder. Vi ser till exempel inte Apple följa med i upplösningshetsen. 

Jo, Samsung menar att det finns funktioner bortanför högupplösta mobilkamerabilder som dessa sensorer skulle kunna användas till. Till exempel nämner de sjukvård och en förbättrad kvalitetskontroll inom olika tillverkningsindustrier. 

Den nya sensorn verkar dock kunna filma i både 4K och 8K med mer zoom än vad som är möjligt idag. Något som är en av förtjänsterna med den högre upplösningen. 

När den här sensorn blir tillgänglig för kommersiellt bruk är oklart, men det kan ligga långt fram i tiden. Sannolikt kommer de flaggade 150 och 250-megapixelssensorerna ut före den. Än så länge får vänner av hög upplösning nöja sig med 108 megapixlel i sina smartphones. 

Källa