Galaxy Tab Pro 12.2 och Note Pro 12.2

Samsungs 12-tumsplator sägs floppa

Tolvtummaren erbjuder en helt ny layout för hemskärmarna.

Samsungs Androidplattor i 12-tumsformatet har knappt börjat säljas när en analytiger dömer ut deras framtidsutsikter.

Publicerad Uppdaterad

Det är taiwanesiska nyhetstjänsten Digitimes researchavdelning som spår dystra framtidsutsikter för Samsungs 12.2-tumsplattor. Som namnen Galaxy Tab Pro 12.2 och Galaxy Note Pro 12.2 antyder vänder sig Samsung till företagsmarknaden med plattorna. Bland annat har man det nya användargränssnittet Magazine UI som ska tilltala dem som vill använda plattan som arbetsverktyg.

Priset för 12.2-tumsplattorna ligger på mellan 6000 och 7000 kronor, vilket motsvarar en laptop i mellanklass. För dessa pengar får du som Digitimes Research påpekar sämre prestanda i form av processor och tillgängligt minne om du väljer plattan framför datorn. Den huvudsakliga fördelen är industridesignen med dess lätta vikt och batteritiden, vilket förmodligen inte ses som utslagsgivande fördelar.

Digitimes Research påpekar också att Android inte ses som konkurrenskraftigt gentemot Windows eller Mac OS för de program som företagsanvändaren behöver. Detta trots att Samsung gjort en medveten satsning på företagstjänster såsom säkerhetspaketet Knox. Digitimes Research spår att de två 12-tumsplattorna tillsammans kommer att sälja knappt en miljon exemplar under året.

Ryktet säger att även Apple tittade på att göra en Ipad Pro i 12-tumsformatet, men att man skrinlagt dessa planer.

Vi har precis fått in Galaxy Note Pro 12.2 och Tab Pro 12.2 för test här på redaktionen, och vårt intryck så här långt är att det större formatet inte tillför något till professionell användning, men däremot desto mer till underhållning som att se på film eller spela spel. Kanske har Samsung satsat på fel marknad här?

Våra tester av plattorna kommer här på mobil.se inom kort.

Källa