Mer megapixlar

Samsungs 200 megapixel-sensor kan filma i 8K

Den nya högupplösta sensorn från Samsung kommer sannolikt att hamna i deras nya flaggskepp, men det ryktas också om en annan ny sensor med speciell teknik som också kan hamna i de nya telefonerna.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har redan presenterat sin nya sensor Isocell HP1 med 200 megapixlar, men nu släpper de en video där en av ingenjörerna bakom sensorn berättar mer om den (drar igenom dess säljpitch kanske är en mer passande beskrivning). Sensorn har pixlar som är 0,64 mikrometer stora dessa används i bra ljus för att fånga bilder i sensorns maximala 200 megapixlar. Om optiken håller kommer den sannolikt leverera bilder med hög detaljrikedom. 

När ljuset blir sämre kommer sensorn istället at använda så kallad pixelbinning, det vill säga att den låter flera små pixlar arbeta som färre stora. Det ska ge bättre prestanda i dåligt ljus. Den nya sensorn använder pixelbinning med antingen 4:1 eller 16:1. Alltså att antingen används fyra eller sexton pixlar som en enda pixel. Det här ger i sin tur bilder med antingen 50 eller 12,5 megapixels upplösning. 

4:1 pixelbinning används också för att spela in video i 8K/30fps, sensorn kan också spela in 4K/120fps och FHD/240fps. 

Förutom den nya 200 megapixelsensorn, som sannolikt kommer att användas i Galaxy S22 Ultra, har Samsung utvecklat en ny sensor med lite lägre upplösning som kan komma att hamna i  andra modeller i S22-serien. Det som är speciellt med den andra sensorn är att den förutom de vanliga röda, gröna och blå pixlarna har en typ av pixlar som samlar in vitt ljus. Det här ska, enligt rykten, ge bilder med bättre kontrast. Den här sensorn ska ha en upplösning på 50 megapixlar. 

Källa