Biometrisk utopi?

Samsungs ansikts-ID långt ifrån redo för betaltjänster

Ansiktsigenkänning som autentiseringsmetod för mobilbetalningar är fortfarande en framtidsvision.

Den metod för ansiktsbaserad identifiering som lanserades med Samsungs Galaxy S8 visade sig snabbt vara lättlurad. Och nu kommer uppgifter om att teknologin fortfarande har mycket långt kvar innan den är att betrakta som mer än en gimmick.

Publicerad Uppdaterad

Det dröjde inte länge innan systemet för ansiktsigenkänning som lanserades med Galaxy S8 fick bekänna färg. I en livestream från Marcianotech visades hur systemet enkelt kunde luras med något så trivialt som ett foto. Samsung hävdade kort därefter att ansiktigenkänningen mest var en kul grej och att den inte är menad för känslig autentisering som exempelvis vid mobilbetalningar. Det är därför den enbart kan användas för att logga in i teleofnen och inte för att skydda känsliga filer eller genomföra köp i Samsung Pay. Och så lär det förbli ett tag framöver, om man får tro källor till sajten The Investor. 

Kan ta mer än fyra år

Det ska enligt The Investors källor vara minst fyra år av utvecklingsarbete kvar innan Samsungs ansiktsigenkänning är så pass säker att den ska kunna användas för mobilbetalningar. Möjligen kan det till och med dröja längre än så. Det ska dels handla om utvecklingsarbete med kameratekniken, men även om nivån på den artificiella intelligens som systemet använder. 

”Onödigt”

Enligt Samsung är metoden i dagsläget dessutom överflödig. I ett uttalande säger en talesperson för den koreanska elektronikjätten att ansiktsigenkänning inte behövs, eftersom det redan finns fingeravtrycksläsare och iris-scanning som alternativa biometriska autentiseringsmetoder. Använder man idag Samsung Pay för at betala med sin Galaxy S8 i Sverige är det fingeravtryck eller Iris-skanning som accepteras för att bekräfta varje köp. Som backup kan man även bekräfta varje köp med den fyrsiffriga pinkoden som är knuten till varje Samsung Pay-konto.

Källa