Går att lura även med annat än skärmskydd

Samsungs fingeravtrycksbugg tycks vara värre än man trott

Det går att lura fingeravtryckssensorn på Samsungs telefoner med mer än bara enstaka skärmskydd. Det visar ett klipp som en användare nu laddat upp.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan slog en Galaxy S10-användare larm om att hennes telefon gick att låsa upp med andra personers fingeravtryck, efter att hon försett telefonen med ett klassiskt skärmskydd som hon köpt på Ebay. Och Samung medgav inom kort att man var medvetna om att det fanns ett problem, och sade att man skulle lösa det snarast. Därefter kom uppgifter om att samma problem uppdagats även på ett antal Galaxy S10 Plus-telefoner liksom på telefoner i Note 10-serien. I det läget menade Samsung i ett officiellt uttalande att det handlar om ”enstaka skärmskydd”, något som dock tycks vara fel. En Note 10-användare har nu nämligen publicerat ett klipp där han eller hon använder en bit vanlig plastfilm och lyckas lura den ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsaren även med det. I klippet använder personen flera olika fingrar vid flera olika testtillfällen, med samma resultat. Testet har genomförts på en telefon med Exynos-chipp, den verison som säljs i Europa, och möjligen är det här ett fel som påverkar primärt telefoner med just det chippet och inte USA-verisonen med Snapdragon. Än så länge har det alltså inte kommit några rapporter om Samsung-telefoner med Qualcomms Snapdragon-chipp som har samma sårbarhet. Samsung släppte nyligen en uppdatering för Exynosversionen av Note 10 Plus 5G som bland annat ska förbättra fingeravtrycksläsaren, och möjligen kan en uppdatering till övriga modeller med problemet vara på gång. 

På Mobil har vi inte lyckats överlista fingeravtrycksläsaren i S10 och test med olika fingrar och med plast över skärmen har inte inneburit att obehöriga släppts in vid något tillfälle.

Källa