HTC och Huawei?

Senaste ryktena kring årets Nexus-telefoner

Årets Nexus-telefoner kommer inte förrän i höst, men spekulationerna är redan igång.

Publicerad Uppdaterad

Förra årets delades uppgiften att göra Googles Nexus-telefoner mellan LG, som fick göra den lite billigare Nexus 5X, och Huawei, som fick göra toppmodellen Nexus 6P. Sedan dess har det bekräftats att LG inte är med i matchen för årets upplaga av Nexus, men hur ser det ut i övrigt?

Ett företag som förekommer ofta i ryktena kring årets Nexus-telefoner (för det pratas konsekvent om två) är HTC, som gjorde den första Nexus-telefonen och även surfplattan Nexus 9. Nu har Evleaks släppt ryktet att HTC gör bägge modellerna av Nexus, med kodnamnen M1 Merlin och S1 Sailfish (utan någon större relation till Jolla och deras operativsystem med samma namn). Båda lurarna ska, precis som alltid med Nexus, köra senaste version av Android, Android N, och såklart få uppdateringar tidigare än alla andra tillverkare. Vissa rykten pratar om telefoner med skärmar på fem respektive 5,5 tum, men det återstår att se.

Karusellen slutar däremot inte där. Huawei dyker upp då och då som en möjlig partner till fler Nexus-modeller. För ett par timmar sedan dök det upp en okänd telefon i testloggarna för prestandamätningsprogrammet Geekbench med namnet Nexus 6P. Skillnaden här gentemot den befintliga telefonen med samma namn är att enheten kör det uppdaterade chippet Snapdragon 820 och fyra gigabyte arbetsminne istället för Snapdragon 810 och tre gigabyte arbetsminne som sitter i 6P idag. Enheten kör även Android N. Det gör såklart att prestandan dragit iväg ytterligare ett par steg, men vad är det för telefon?

Ska vi spekulera kring det finns det två teorier för det hela, under förutsättning att det är en riktig telefon över huvud taget. Det kan vara en ny Huawei-lur som delar många egenskaper med 6P och hittills inte fått något riktigt namn. En annan variant kan vara att Google släpper en slags Nexus 6P+ under Google I/O och att det här är den telefonen, medan HTC sköter den “riktiga” lanseringen i höst. Att ANdroid N inte släpps förrän i höst skulle i och för sig tala emot det ryktet. Istället för en kommersiell release skulle förvisso en 6P+ kunna vara en utvecklarspecifik telefon som levereras med förhandsversionen av Android N.

Väldigt många rykten har pratat om att HTC ska ha säkrat ett treårsavtal med Google om att ensamma göra Nexus-telefonerna och om den här modellen skulle släppas framåt hösten skulle Snapdragon 820 inte direkt kännas som det fräschaste chippet att köra med, då det upphottade Snapdragon 823-chipsetet åtminstone enligt vissa rykten ska finnas i mobiler vid det laget.

Vad tror ni? kommentarsfältet är öppet.