https://www.mobil.se/nyheter/sensor-meddelar-mobilen-om-gasl-ckor
557012
Nyheter
Kickstarter-projektet Kepler

Sensor meddelar mobilen om gasläckor

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/kepler.jpg?itok=VIx5CDdx', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/kepler.jpg?itok=cMgHpoba', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/kepler.jpg', w: 620, h: 475, title: ' ' },]
Nu kan mobilen varna om du råkat glömma stänga av din gasspis.

På gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter är Kepler ett projekt som ser ut att bli verklighet, eftersom det uppsatta insamlingsmålet på 30 000 dollar med råge är överskridit. Det hela handlar om en gas- och koldioxidsensor som är tänkt för montering i hemmiljöer. Bakom projektet står en grupp utvecklare, formgivare och programmerare i Shenzhen i sydöstra Kina.

Sensorn känner av om gasnivåerna i luften helt plötsligt börjar stiga och kan då varna användaren genom en mobilapp dedikerad för ändamålet. Kepler ansluts till ett lokalt trådlöst nätverk men visar även luftinformation på en inbyggd skärm. Om gaslarmet går så börjar även enheten i sig  att tjuta.

Kepler kan dock inte ersätta rökdetektor och brandlarm där hemma, eftersom enheten endast känner av närvaron av väte, gasol, metan och kolmonoxid i luften - inte rök.

Eftersom hushåll med gasspisar alltså är bland Keplers främsta potentiella kunder så är enheten även försedd med funktioner som gör att den lämpar sig extra väl för placering i köket. Skärmen kan förutom information om gasnivåer nämligen även visa vad klockan är samt användas för att ställa in en timer när du lagar mat – så du inte glömmer stänga av gasen på spisen ordentligt.

Priserna för att förhandsboka ett exemplar via Kickstarter börjar på motsvarande cirka 500 kronor.

Källa