Storleken har betydelse

Sharp visar gigantisk kamerasensor – samarbetar nu med Leica

Sharp presenterar ny stor kamerasensor i samarbete med Leica.

Publicerad Uppdaterad

En av de största nackdelarna med mobiltelefonernas kamerasensorer är att de brukar vara fruktansvärt små, vilket går ut över bildkvaliteten. Nu har japanska Sharp i samarbete med Leica, som bland annat tillverkar kameror, optik och kikare, presenterat sin nya telefon Aquos R6 med en enorm kamerasensor.

Sensorn mäter 1 tum vilket (för tillfället) gör den till mobilbranschens största sensor. Däremot nöjer sig Sharp med 20,2 megapixel vilket ändå har potential att leverera storslagna bilder tack vare just den stora sensorn.

Det är inte bara när det handlar om kamerasensorn som Sharp har tagit i ordentligt. Den 6,6 tum stora skärmen har en Pro IGZO oled-panel med en upplösning på 2730x1260 pixel, en variabel uppdateringsfrekvens upp till 240 Hz och med en ljusstyrka på upp till 2000 nits.

Under huven sitter en Snapdragon 888 tillsammans med 12 gigabyte arbetsminne, 128 gigabyte lagring och ett batteri på 5000 mAh.

Det är för övrigt inte bara kamerasensorn som är stor, fingeravtrycksläsaren använder Qualcomm 3D Sonic Max tillsammans med en avläsningsyta som är så stor att det går att använda två fingrar samtidigt för att låsa upp telefonen.

Sharp Aquos R6 kommer att släppas i Japan och "ytterligare några regioner" någon gång i juni, det är dock inte känt vilka regioner det handlar om och vad prislappen kommer att landa på.

De senaste åren, sedan 2016, har Leica samarbetat med Huawei om deras kameramobiler. Det har förekommit obekräftade rykten om att samarbetet med Huawei avslutats, såväl i dagarna som i slutet av förra året, men inget har bekräftats. Enligt ett uttalande från Leica till GSMarena i helgen fortgår fortfarande samarbetet mellan Leica och Huawei. Ett samarbete med flera olika mobiltillverkare för Leicas del är möjligt och liknande exempel har vi sett med Zeiss som samarbetar både med Nokia/HMD Global och med Sony på mobilsidan.

Källa