Sjökort i mobilen

På sommaren lockar sjö och hav inte bara med bad utan också härliga båtturer. Vi visar hur du använder mobil och handdator för dina sjökort.Av Tomas Nilsson

Publicerad Senast uppdaterad

Precis som bilnavigatorer har GPS-lösningar med sjökort historiskt sett inte varit plånbokens bästa vänner. Även om priserna börjat falla så kostar en bra navigator med stöd för sjökort från ca 5000 kr och uppåt - exklusive kartmaterialet. Om du inte håller till på sjön varje dag kan mobilen eller handdatorn tillsammans med en bluetooth-GPS vara ett alternativ. Det finns flera olika programvaror att välja och sjökorten är ofta billigare att köpa i digital form än på papper.

Köpa sjökort

Det finns olika sätt att skaffa sjökort för mobilen. Det är fullt möjligt att scanna ett papperssjökort och använda i mobilen. Du behöver naturligtvis en scanner, men också en god portion tid och tålamod. Klarar scannern större format än A4 är det bra eftersom du inte behöver dela upp sjökortet i så många delar. Få scanners klarar ett helt sjökort i ett svep, så du behöver också ett bildbehandlingsprogram för att foga samman bilderna till en fil. "Stitch"-funktionen i Photoshop fungerar bra för ändamålet.

Största utgivaren av svenska sjökort är Sjöfartsverket och deras sjökort finns i både pappersform och digitalt. Tryckta sjökort finns hos många bokhandlare, båttillbehörsbutiker och handlare på nätet. En lista över återförsäljare finns på Sjöfartsverkets hemsida under "Infrastruktur och Sjötrafik" och "Sjögeografisk information". Vanliga papperssjökort är stora - ca 110 x 75 - så de är inte speciellt praktiska på små båtar och de är dessutom svåra att scanna själv. Sjöfartverket ger också ut så kallade båtsportkort som är mindre (42 x 59,4 cm) och som även finns laminerade. Vill du ha riktigt detaljerade sjökort för Stockholms skärgård och ostkusten finns produkter från sjökortföretaget Hydrographica. De ger ut sjökort som är mer anpassade för fritidsbåtar än Sjöfartsverkets kort och har djupkurvor för både två och tre meters djup. Ett bra tillbehör till sjökorten är boken "Kort 1" som visar hur man läser ett sjökort. Alla olika detaljer som kan finnas med i sjökorten finns beskrivna med tydliga exempel. Kort 1 kostar ca 100 kr.

Sjökort i digital form som fungerar i mobiler och handdatorer kan du hitta i många butiker som säljer GPS och IT-produkter. Det vanligaste formatet för digitala sjökort heter BSB/KAP. Det är ett så kallat raster- eller bitmapformat och sjökorten ligger lagrade som punkter. Många sjökortsprodukter i kompletta GPS-lösningar från till exempel Garmin eller Magellan använder istället vektorsjökort i egna speciella filformat. Vektorsjökorten är skalbara och informationen ligger i olika lager så att du kan rotera sjökorten och ändå läsa text rättvänd eller välja hur mycket detaljer du vill se på skärmen samtidigt. Standardiserade filformat för vektorsjökort är på väg, främst formatet S57, men än så länge är det rastersjökort som gäller i mobiler och handdatorer. En bra egenskap hos rastersjökorten är att informationen presenteras nästan exakt på samma sätt som på motsvarande papperssjökort och det är lätt att få grepp om hur exakt kartmaterialet är. Vill du testa hur digitala sjökort i både raster- och vektorformat ser ut och fungerar så kan du ladda ned amerikanska sjökort gratis från sjöfartsmyndigheten NOAA.

Priset för sjökort i BSB/KAP-formatet är ungefär samma som för papperssjökort. Enstaka sjökort kostar 170 kr styck plus 95 kr för CD-skiva hos Soltek som distribuerar Sjöfartsverkets kort i digital form. Det finns också färdiga paket med till exempel västkusten eller Stockholms skärgård med ett betydligt lägre styckpris per sjökort. Kort från Hydrographica finns också de i BSB/KAP-formatet och kan köpas direkt från tillverkaren. Tänk på att många sjökort och speciellt digitala sådana är skyddade av licenser och upphovsrätt, så kontrollera vad som gäller och hur du kan använda den typ av sjökort som du väljer.

Läs mer:

www.hydrographica.se www.hydrographica.se... />www.sjofartsverket.se www.sjofartsverket.s... />www.soltek.se www.soltek.se>
/>www.nauticalcharts.noaa.gov www.nauticalcharts.n... />

Program för smartphones

Mapmate är Lantmäteriets programvara för handdatorer och smartphones. Programmet fungerar med Symbian UIQ och med Pocket PC. Lantmäteriet samarbetar med Sjöfartsverket, så du kan använda både sjökort och landkartor i programmet. Mapmate är i första hand en abonnemangstjänst. Du får alltid aktuella kartor och sjökort, men de går bara att använda så länge abonnemanget är giltigt. Ett abonnemang med alla svenska sjökort kostar 900 kr per år eller 700 kr för 6 månader. Mindre regioner finns för 400 kr per år. Om du bara rör dig inom ett mindre område så kan du också köpa sjökort för Mapmate genom tjänsten "Din Karta och Sverigebilden". Priserna är 1,19 kr per kvadratkilometer för skärgärdskort och 4,80 kr per kvadratkilometer för specialkort och du bestämmer själv exakt vilket område du vill köpa.

www.lantmateriet.se/mapmate/ www.lantmateriet.se/... />

SmartComGPS är ett så kallat Moving Map-program från det ryska företaget Wild Mobile. SmartComGPS använder samma filformat som GPS-programmet Ozi Explorer på PC för positioner, rutter och kartdata. Det kan vara bra att ladda ned "Trial"-versionen av Ozi Explorer för att hantera kartor enklare. SmartComGPS fungerar med i stort sett alla Symbian-mobiler och har nyligen kommit ut i en version för tredje utgåvan av Series 60. Jag har testat SmartComGPS på Nokia N80 och på Sony Ericsson P910i. Menysystemet är lite lättare att använda på P910i, men annars blev N80 favoritmobilen för sjökort på grund av skärmen. Skärmen på Nokia N80 gav bra läsbarhet även i fullt solljus och den höga upplösningen gör att en förhållandevis stor del av sjökortet får plats på skärmen samtidigt med bra skärpa i detaljerna.

Att installera programmet går snabbt och enkelt. För att få in positionen använder man en bluetooth-gps från valfri tillverkare och det var inga problem att ansluta GPS:en via menyerna i programmet. Att installera kartorna är lite klurigare. Programmet använder ett internt filformat, så alla kartor laddas till mobilen via ett medföljande program för PC så att de fungerar med mobilens begränsade minne. Programmet klarar att föra över de flesta bildfilformat och sjökort i BSB/KAP-format till mobilen. För att kunna använda sjökorten tillsammans med GPS krävs att programmet vet vilken latitud och longitud olika pixlar i kartbilden har. Att definiera det kallas för att kalibrera kartan och det är fullt möjligt att göra manuellt genom att markera olika punkter och ange deras position. Enklast är att kalibrera sjökortet på de positioner där latitud- och longitudlinjer möts i sjökortsbilden. Med en exakt inmatad punkt nära övre vänstra och nedre högra hörnet på kartan klarar programmet att visa positionen ganska bra, men det blir ännu bättre om du kalibrerar fler punkter. En faktor som kan vålla problem är sjökortets projektion. Eftersom jorden är rund och kartan är platt går det aldrig att göra en exakt avbildning. Sjökort använder ofta en projektion som heter Mercator. Den är vinkelriktig - något som är viktigt när man navigerar på sjön. Om du räknar ut en vinkel från din position till din destination på ett sjökort med Mercators projektion ska du kunna färdas i den riktningen och komma rätt helt enkelt. Många kartor på land använder istället Gauss projektion. Den är ytriktig så att avstånd på kartan motsvarar samma avstånd i verkligheten på hela kartans yta - något som inte stämmer med Mercators projektion. När du kalibrerar kartor och sjökort gäller det att ange rätt projektion. Annars stämmer bara positionen på sjökortet överens med positionen i verkligheten när du befinner dig nära dina kalibrerade punkter. Professionellt producerade digitala sjökort säljs färdigkalibrerade.

Tyvärr klarar inte SmartComGPS att läsa kalibreringsdata i alla format, så det kan krävas ett litet extra arbetsmoment. När du öppnar en färdigkalibrerad karta eller själv kalibrerar i Ozi Explorer så genererar programmet en fil med extensionen "map". Kopiera den till minneskortet i din mobil tillsammans med den stora sjökortsfilen så kommer allt att fungera perfekt. SmartComGPS har även några funktioner som utnyttjar mobilens fördelar framför andra navigatorer. Du kan till exempel skicka din position till en annan mobil via sms eller ta emot positions-sms och visa dem grafiskt på sjökortet. Priset för SmartComGPS är ca 225 kr exklusive kartor. Testversionen som du kan ladda ned gratis är tidsbegränsad till 15 dagar, men fullt funktionell under testperioden.

www.wild-mobile.com www.wild-mobile.com>... />

Program för handdatorer

GPS Pilot Atlas visar kartor och sjökort på handdatorer med PalmOS. Priset är ca 300 kr. www.gpspilot.com www.gpspilot.com>
/>

Ett av de mest populära programmen för visning av sjökort på PC är Fugawi. Programmet är kompatibelt med BSB/KAP och vektorsjökort i S57-formatet. Fugawi fungerar även på handdatorer med PalmOS och PocketPC. En version för Symbian UIQ skall vara under utveckling. Fugawi rekommenderas av sjökortsleverantören Soltek och priset är ca 1800 kr. www.fugawi.com www.fugawi.com>
/>

Stentec utvecklar program för navigation och för simulering av sjösäkerhet. På deras webbsida finns gratisprogram för visning av sjökort på PC och för handdatorer med PocketPC. www.stentec.com www.stentec.com>
/>

GPS med sjökort

Om du har riktigt höga krav på din navigationslösning vinner fortfarande GPS-jättarnas kompletta navigatorer. De använder vektorsjökort, är helt vattentäta och har ett komplett tillbehörssortiment med spänningskablar, hållare och sist men inte minst kartmaterial.

Garmin GPS 76cx har färgskärm och laddas med Garmins sjökort i BlueChart-serien. Det finns även en modell med beteckningen 76csx där "s" står för sensorer som är utrustad med inbyggd magnetkompass och barometer. Priset är ca 6100 kr för cx-modellen och 6500 kr för csx. Garmins sjökort kostar från 2300 kr.

Magellan Explorist XL är en handhållen GPS med riktigt stor färgskärm. Magellans sjökort heter BlueNav och levereras antingen på CD eller på färdigprogrammerade SD-kort som fungerar direkt i märkets GPS-mottagare. Priset för Explorist XL är ca 6500 kr och sjökort på SD-kort kostar ca 3600 kr.

Faktaruta: Olika typer av sjökort och enheter på sjön

På sjön skall du naturligtvis ha din GPS inställd på nautiska enheter - metersystemet är för landkrabbor.

Knop

Knop är som bekant inte bara något man slår på tampar och tågvirke utan också enheten för hastighet på sjön. Om farten är "över grund" så är det hur snabbt du rör dig på sjökortet. Det är denna angivelse du får med din GPS. Fart "över vatten" mäts med en sensor i vattnet och visar ett högre värde än hastighetsmätaren i GPS:en om du färdas mot strömmande vatten. 1 knop motsvarar 1,852 km/h.

Sjömil

En sjömil eller en nautisk mil är den sträcka du färdas på en timma med farten 1 knop det vill säga 1,852 km.

Översiktskort

Skala 1:500000 - 1:1500000. Sjökort som visar exempelvis större delen av Östersjön. Inte speciellt användbara för navigation med fritidsbåtar, men ger en bra överblick om du planerar en längre resa.

Kustkort

Skala 1:180000 - 1:250000. Inte heller kustkorten kommer till användning varje dag på mindre båtar, men behövs om du exempelvis ska gå från Västkusten till någon av de danska öarna i Kattegatt och Skagerak.

Skärgårdskort

Skala 1:50000 - 1:125000. Skärgårdskorten är de mest detaljerade sjökorten för stora delar av den svenska kusten. Ofta finns infällda detaljbilder med hamnar och andra svårnavigerade områden i en finare skala.

Specialkort

Skala 1:10000 - 1:30000. Specialkort är mer detaljerade än skärgårdskorten och finns utgivna för många områden med tät trafik. Tänkt på att alltid använda det mest detaljerade sjökortet för vattnet du färdas på.

Faktaruta: Så skyddar du mobilen på sjön

Den tuffa miljön på sjön kan bli för mycket för de flesta mobiler. Har du en rejäl segelbåt och kan hålla till vid navigationsbordet nere under däck blir det inga problem, men i en öppen motorbåt krävs både bra fästen och skydd mot stänk och stötar. Om du använder mobilen för planera turen eller för att kolla upp positionen på sjökortet då och då kan ett mjukt vattentätt fodral vara ett bra alternativ. Fodralet "Watatait" från Haglöfs finns för både vikbara mobiler och candybar-modeller och kostar ca 150 kr. Vill du kunna titta på sjökortsbilden medan du kör är det bättre med ett hårt fodral som går att montera fast i båten. Tillverkaren Otterbox har hårda fodral i olika storlekar som passar både mobiler och handdatorer. De har även vattentäta skal speciellt anpassade för bluetooth-gps.

www.otterbox.com www.otterbox.com>
/>www.haglofs.se www.haglofs.se>
/>