https://www.mobil.se/nyheter/skadade-mediafiler-s-nker-androidmobilen
559644
Nyheter
Bugg i mkv-indexering

Skadade mediafiler sänker Androidmobilen

Säkerhetsföretaget Trend Micro varnar för en bugg som kan krascha de flesta Androidmobiler med version 4.3 eller senare av operativsystemet.

Buggen är inte av det slag som gör det möjligt att stjäla din information eller fjärrstyra mobilen, men av beskrivningen verkar det ändå inte speciellt roligt att drabbas. Buggen återfinns i mediaserver-tjänsten på Androidmobiler och triggas av felaktiga videofiler i Matroska-formatet – ofta med filändelsen mkv. Mediaserver-tjänsten indexerar mediafiler i mobilen och när den stöter på en felaktig mkv-fil kraschar tjänsten och drar med sig resten av operativsystemet. Resultatet är att samtal och meddelanden inte längre aviseras och mobilen blir antingen väldigt seg eller slutar att svara helt.

Enligt Trend Micro räcker det med en illasinnat utformad webbsida för att krascha en mobil, men det kan också ske genom appar. Även om en omstart bör räcka för att få liv i en drabbad mobil finns det farhågor om att utvecklare av så kallad ransomware – malware som gör en dator eller mobil obrukbar om inte en lösensumma betalas – kan utnyttja buggen.

Google uppges ha känt till buggen sedan 15 maj, men det finns fortfarande ingen uppdatering som åtgärdar problemet.

Källa