Endast för Pixeltelefonerna i nuläget

Skarpa versionen av Android 10 nu släppt

Precis som rykten tidigare gjort gällande så har Google nu släppt den första skarpa versionen av Android 10, om än enbart för Googles egna Pixeltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Pixelanvändarna i Sverige är inte särskilt många. Anledningen är att Google helt enkelt inte säljer sina Pixeltelefoner på den svenska marknaden, något som man inte heller kommit med några som helst indikationer på att man kommer att förändra inom överskådlig framtid. Antalet svenska användare som nu därmed kör den första skarpa versionen av Android 10 torde vara lätträknade, även om det förstås finns några få. Men det är hur som helst trevligt att Google nu börjat rulla ut Android 10, då det således inte borde dröja allt för länge innan enstaka tillverkare av andra telefoner också börjar förse sina enheter med den senaste versionen av det mobila operativsystemet. Google har även uppgivit att man samarbetar med flera tillverkare kring både kommande och befintliga telefoner som ska förses med Android 10, dock utan att precisera vilka det handlar om. 

Betatestat sedan i våras

De mest nyfikna användarna kör förstås redan betaversionen av Android 10, som finns tillgänglig på desto fler telefonmodeller. Betatesterna har pågått sedan i våras. Android 10 – som gick under namnet Android Q till alldeles nyligen, då Google klargjorde att man kommer att sluta döpa sina Androidversioner efter söktsaker – innehåller primärt en del nyheter när det gäller gestbaserad styrning och integritetsinställningar. Dessutom bjuder den nya versionen av operativsystemet på ett systemomfattande mörkerläge. Långt ifrån samtliga de tidigare aviserade funktionerna finns med i den första skarpa utgåvan, men de lär sannolikt rullas ut med framtida uppdateringar. Det har förekommit en del uppgifter om problem med Pixeltelefoner som låser sig på laddningskärmen efter installationen av Android 10, men om man inte vill fabriksåterställa sin enhet för att bli av med problemet så kan man helt enkelt bara vänta ut låsningen, då den ger sig efter en stund. Det kan dock ta allt mellan 30 minuter och sex timmar, enligt de vittnesmål som dykt upp så här långt.  

Källa