Skype-utmanarna

IP-telefoni är samlingsnamnet för många olika lösningar som gör det möjligt att ringa telefonsamtal över datornätverk. Ibland vekar nästan IP-telefoni synonymt med Skype, men det finns många andra tillämpningar av tekniken och program som du kan testa. Med IP-telefoni över internet ringer du lokalsamtal till hela världen.

Publicerad Senast uppdaterad

Mobilskolan

5 Skype-utmanare

Gizmo Project

Efter Skype är Gizmo Project det mest genomarbetade programmet. Det är snyggt, enkelt att använda och har till och med en del funktioner som Skype saknar, till exempel en karta som visar var du och den du ringer befinner sig. Kanske mer kul än användbart, men värt ett plus i kanten. Mer användbar är den kostnadsfria röstbrevlådan och funktionen för inspelning av samtal. Priserna är bland de högsta i testet med undantag för USA. 1 cent per minut blir strax under 8 öre - testets lägsta USA-priser. Gizmo finns för Windows, Mac och Linux.

www.gizmoproject.com www.gizmoproject.com... />Woize

Woize har ungefär samma utformning som Skype och Gizmo Project, men det finns några skillnader när det gäller funktioner. Videosamtal saknas, men programmet klarar SMS och det går att få ett gratis telefonnummer för inkommande samtal i Sverige, Norge och Nederländerna. Röstbrevlåda ingår, men samtalspriserna är höga. Woize finns för Windows, för Pocket PC och för Windows Mobile Smartphone.

www.woize.com www.woize.com>
/>Voipbuster

Voipbuster är inget program som plockar poäng på sin utformning. Designen är enkel och funktionerna är få, men prissättningen är intressant. Voipbuster bjuder på gratis samtal till ett fyrtiotal länder över hela världen. Sverige är inte ibland gratisländerna, men priset till fasta telefoner är ändå lågt med 10,8 öre per minut. Mobilpriserna är höga, om än inte lika höga som med Skype. Voipbuster finns bara för Windows.

www.voipbuster.com www.voipbuster.com> />OpenWengo

Openwengo är ett öppen källkod-program som bygger på SIP-standarden. Kopplingen till det fasta nätet går via den franska operatören Wengo och priserna är riktigt låga. Openwengo är välförsett med funktioner och klarar videosamtal, SMS och chat. Webbsidan utlovar att programmet snart ska klara att kommunicera med MSN Messenger och ta emot SMS från mobiler. Finns för Windows, Mac och Linux.

www.openwengo.com www.openwengo.com> />Vyke

Vyke har ett snyggt och användarvänligt, men mycket avskalat program för Windows och för javamobiler. För Windows fungerar det som ett vanligt IP-telefoniprogram, medan javaversionen används för att beställa samtal och skicka SMS. För att beställa ett samtal i mobilen matar du in telefonnumret i Vyke-programmet. Snart börjar mobilen att ringa och samtalet är kopplat. Vyke har olika priser från mobilen och från datorn. Från datorn är programmet snäppet billigare än skype. Mobilpriserna lämpar sig inte för samtal inom Sverige - det kostar runt 5 kr per minut - men det finns pengar att spara på vissa utlandsdestinationer beroende på vilket abonnemang du har.

Andra IP-operatörer

Tele2 erbjuder IP-telefoni med dosa. 69 kr per månad är minimidebitering. www.tele2.se www.tele2.se>
/>

Rix Telecom har en programvara för datorn. Du kan ansluta vanliga telefoner via en USB-adapter. 75 kr per månad inklusive gratis samtal till fasta telefoner i Sverige. www.rixlinjen.se/> />

Cellip AB har en SIP-baserad tjänst med dosa för 69 kr per månad. www.mysecretary.net www.mysecretary.net>... />

Digisip är en annan SIP-tjänst som finns även utan fast månadsavgift. Du får skaffa en dosa eller programvara själv. www.digisip.se www.digisip.se>
/>

BRÖDTEXT:

IP-telefoni, eller VoIP (Voice over Internet Protocol) som det brukar förkortas, innebär att vanliga internetprotokoll används i ett telefonsystem. Det har många fördelar - stora delar av ett IP-baserat telefonnät går att bygga med de standardprylar, till exempel switchar, routrar och modem, som används i datornätverk.

Långt ifrån all IP-telefoni använder Internet. De flesta stora operatörer som erbjuder IP-baserade företagsväxlar eller bredbandsabonnemang med IP-telefoni låter samtalen gå via ett separat nät. IP-telefoninätet kan rent fysiskt använda samma kablar som Internettrafiken, men genom att använda virtuella nätverk (VLAN) och trafikprioritering (QoS) säkerställer operatörerna att telefonitrafiken får tillräckligt stor bandbredd.

Företag som Comhem, Bredbandsbolaget och Alltele levererar denna typ av IP-telefoni som i praktiken håller samma klass som vanlig fast telefoni. IP-telefoni på eget nät brukar innebära något pressade priser jämfört med de vanliga fasta abonnemangen. Det är också vanligt att du kan ringa gratis till andra kunder hos operatören. För att IP-telefonin ska slippa trängas med annan Internettrafik krävs kontroll över hela förbindelsen, från användare till användare eller fram till det vanliga telefonnätet.

Burken kopplar teletrafiken

All hårdvara på vägen måste klara av att ge datapaketen som innehåller telefonsamtal företräde och i slutet på förbindelsen ska det sitta en burk som klarar av att dela på trafikslagen igen.

Ofta får du som kund en dosa som delar upp de virtuella nätverken och omvandlar från IP-telefoni till vanliga analoga telefonlinjer. I dosan kan du sedan ansluta datorer via den 8-poliga RJ45-kontakten och telefoner via den lite smalare 4-poliga RJ11-kontakten. En hårdvara som omvandlar mellan IP-telefoni och analoga telefonlinjer kallas VoIP-gateway, ATA (Analog Telephony Adapter) eller det "svenska" namnet IP-telefonidosa. De vanligaste modellerna klarar en eller två telefonlinjer, men det finns också större varianter som klarar 8, 12 eller 24 linjer.

Vissa operatörer väljer att sätta in enheter som klarar många linjer i källaren i större bostadshus och använda ett vanligt kopparnät upp till varje lägenhet. Det kan spara pengar och gör det också enklare att förse systemet med avbrottsfri kraft så att telefonerna fungerar även om strömmen går.

Med Internet blir det billigt

IP-telefoni över eget nät kräver stora investeringar eller att operatören redan finns i ditt hus. Som tur är funkar IP-telefoni också över Internet och du har ett stort antal operatörer att välja mellan till ingen eller låg startkostnad.

IP-telefoni över Internet, som också brukar kallas internettelefoni, låter i nio fall av tio minst lika bra som IP-telefoni i eget nät eller fast telefoni. När belastningen är hög på Internet, eller om trafiken kopplas runt en längre sträcka så blir samtalskvaliteten snabbt lidande. Fördröjningar, eko och att ljudet helt enkelt försvinner ibland är de problem som kan drabba IP-telefonin när det finns flaskhalsar ute på nätet.

Dagens Internet bygger till största del på standarden IPv4 - ett protokoll som är helt inriktat på att koppla ihop två datorer med unika adresser och leverera data. Protokollet innehåller inga funktioner för att säkra att data kommer fram i rätt tid, i rätt ordning eller utan fel.

För att få ut något begripligt ur data som skickas över Internet används TCP- och UDP-protokollen som reder ur ordningen på datapaketen och beställer en ny sändning av den data som visar sig vara felaktig. IP tillsammans med TCP och UDP fungerar utmärkt för att öppna webbsidor, skicka filer och använda ljud- och videotjänster som strömmar mot en buffert, men det finns ingen utbredd standard för att identifiera olika sorters trafik.

Den nya standarden för Internet, IPv6, innehåller funktioner som kan höja kvaliteten på IP-telefoni och andra tidskritiska tjänster, men uppgraderingen går långsamt och allt pekar på att vi får nöja oss med IPv4 under de närmaste åren.

Standarder för IP-telefoni

Skype och många andra IP-telefoniprogram för datorn bygger på proprietär teknik - de följer inte någon öppen standard utan är bara avsedda för att ringa inom sitt eget nätverk eller till det allmänna telenätet via Skype-Out och motsvarande tjänster. IP-telefoner som bygger på en standard saknar ofta praktiska funktioner som chat och videotelefoni, men i gengäld fungerar de med många olika operatörer.

H.323

Den första utbredda standarden för IP-telefoni heter H.323. Standarden är en rekommendation från internationella telekommunikationsunionen, ITU, och används till exempel i Windows Netmeeting. H.323 är en vanlig teknik i IP-baserade företagsväxlar, men används inte så ofta för tjänster som riktar sig till privatanvändare.

Styrkan hos H.323 är stabilitet och tradition - standarden har sitt ursprung i ISDN-teknik och stöds av de största systemleverantörerna, till exempel Cisco Systems och Ericsson. H.323 är precis som SIP ett signaleringsprotokoll - det används för att hålla koll på anslutna användare och upprätta förbindelser. Standarden är också ett paraply för de olika tekniker som används för att komprimera ljud och bild i samtalen.

SIP

Session Initiation Protocol (SIP) är en, jämfört med H.323, nyare standard för IP-telefoni utvecklad av standardiseringsorganisationen Internet Engineering Task Force (IETF). SIP-protokollet är utformat med Internet som utgångspunkt medan H.323 har sin stamtavla i telefonivärlden.

SIP är utvecklat för att koppla upp Internettjänster på samma enkla sätt som telefonsamtal. Förutom telefoni fungerar SIP för videosamtal, chat, onlinespel och konferenser. SIP har hämtat många funktioner från ITU:s standarder, men med den stora skillnaden att SIP är ett peer-to-peer-protokoll och använder centrala servrar i mycket mindre utsträckning än H.323.

En SIP-adress kan vara en e-postadress, en webbadress eller ett telefonnummer. För att upprätta ett samtal används så kallade proxyservrar som håller reda på var olika SIP-användare finns. När du kopplar upp ett samtal med SIP skickas telefonnumret eller adressen du ringer till din favorit-proxyserver. Proxyservern kan antingen hitta den du vill ringa i sitt eget register eller ta hjälp av andra servrar. När proxyservern lyckats översätta telefonnumret till en plats på nätet och någon svarar i andra änden kopplas samtalet upp direkt mellan IP-telefonerna.

SIP används både i större företagsväxlar och i tjänster som riktar sig till hem och småföretag. Det finns bredbandsroutrar och IP-telefonidosor med SIP-stöd där du kan koppla in vanliga telefoner och ringa via en IP-telefonioperatör eller program som du installerar på datorn och ringer med ett headset.

UMA

Ett protokoll som börjar blir riktigt intressant när fler och fler mobiler får WLAN är Unlicensed Mobile Access (UMA). UMA innebär att mobilen kombinerar uppkoppling via GSM- och 3G-nät med uppkoppling via WLAN och Bluetooth beroende på vilka nät som har bäst signalstyrka och lägst samtalspris.

Tekniken bygger på en central server som kallas UMA Network Controller (UNC) som håller reda på var din mobil befinner sig och vilken uppkoppling som är bäst att använda. UMA ska klara handover och roaming, det vill säga att om du påbörjar ett samtal hemma via ditt trådlösa bredband ska du kunna gå ut på stan och fortsätta samtalet över mobilnätet och andra trådlösa nät utan att avbrott.

Flera företag deltar i utvecklingen av UMA, däribland Nokia, Sony Ericsson, Motorola och Siemens. Nokia är med sin 6136 bland de första tillverkarna att presentera en mobil med UMA-stöd. Säljstart för Nokia 6136 anges till andra kvartalet 2006.

Sony Ericsson deltar också i utvecklingen av en konkurrerande teknik tillsammans med det svenska företaget Optimobile. Optimobiles teknik bygger på SIP och ska fungera i mobiler med Symbian, till exempel Sony Ericssons kommande P990.

IP-telefoner

En IP-telefon kan vara allt från ett gratisprogram till bordstelefoner med färgskärm för dryga 10 000 kr. En fristående IP-telefon ansluter du till ett nätverk - med kabel eller via en trådlös uppkoppling. För standarderna SIP och H.323 finns det många olika sorters hårdvara att välja mellan, men det är fortfarande svårt att få tag på fristående IP-telefoner för till exempel Skype. Netgear har presenterat en trådlös telefon med inbyggd programvara för Skype, men det finns ännu ingen information om pris och svensk lansering. De trådlösa och trådförsedda lurar som säljs som Skype- och internettelefoner idag ansluts via USB-porten. De har egentligen ingenting med IP-telefoni att göra utan är en smart kombination av ljudkort, mikrofon, högtalare och ibland även en knappsats som gör det enkelt att använda IP-telefoniprogrammen. Skillnaden mellan fristående IP-telefoner och USB-lurarna är att du måste ha datorn igång för att använda de sistnämnda.

Originalet: Skype

Skype har varit med länge och det märks. Programmet är lätt att använda och finns på flera olika språk, däribland svenska. Skype är också det program som finns för flest operativsystem - Windows, Mac, Linux och PocketPC. Det finns delvis bekräftade rykten om kommande versioner för Symbian och PalmOS. Skype är ganska välförsett med funktioner. Det finns chat, konferenssamtal, videosamtal och möjlighet att skicka filer. Röstbrevlåda och samtal med det fasta nätet är betaltjänster. Skype bygger inte på någon öppen standard, men programmet är så etablerat flera tillverkare utvecklar hårdvara speciellt anpassad för Skype. Skype är inte det bästa valet om du vill ringa billigt till fasta telefoner. Priserna är höga och av de testade programmen är det bara Gizmo Project och Woize som har högre priser än Skype till någon destination. När det gäller samtal mellan datorer är Skype en vinnare - programmet har den bästa utformningen och utan konkurrens flest användare.