CES 2018

Smarta cykelhjälmen med headset och nödlarm

Den här cykelhjälmen gör mer än att bara skydda ditt huvud om du krockar.

Publicerad Uppdaterad

Consumer Electronics Show i Las Vegas är mässan framför andra för mer udda prylar. Som till exempel denna smarta cykelhjälm.

Inte för att den är ogenomtänkt, tvärtom. När du cyklar vill du kanske ha musik, men samtidigt höra allt omkring dig så du kan vara uppmärksam. Coros har löst det med benledningsteknik, som alltså genererar ljudet med vibrationer i skallbenen i stället för att täppa till öronen. Tekniken är beprövad, men hur pass bra ljudkvalitén blir för musik låter vi vara osagt.

Hjälmen har även två rader lysdioder på baksidan som aktiveras när det blir mörkt och fungerar som "baklyktor" och gör cyklisten mer synlig. Slutligen och kanske mest användbart finns en rörelsesensor som triggar ett nödlarm om du skulle råka ut för en olycka. Givet att din telefon fortfarande fungerar meddelar den dina anhöriga att något har hänt och din position så att de i sin tur kan ordna med hjälp om det behövs.

Batteritiden ska räcka till 8 timmars musik, och priset är drygt 2000 kronor. I det priset ingår även en fjärrkontroll till cykelhandtaget för att styra musikuppspelningen. Just nu har man en Indiegogo-kampanj för den som vill vara med och finansiera projektet.

Källa