Kan komma hit

Smygtitt på LG V20

Vi tittar närmare på nya toppluren.

Publicerad Uppdaterad

För närvarande har LG inga planer att börja sälja V20 i Sverige, men det sade man om V10 också, och där ändrade man sig, så det rör sig om en telefon som kanske dyker upp här så småningom. Det gör att vi sett till att titta närmare på den för att skapa oss ett första intryck. Precis som föregångaren V10 som vi testade för ett år sedan lanseras V20 först i USA och Korea.

Främsta konkurrenterna till dagens V20 är framförallt Iphone 7 Plus, Samsung Galaxy S7 Edge (i brist på avsomnade Note 7) och kanske kommande Huawei Mate 9. Det handlar alltså om en telefon med 5,7 tum stor skärm och en betydligt mera förfinad formgivning än föregångaren. Om LG V10 med sin metallkant och gummibaksida mest liknade en BMX så är V20 en mer slimmad landsvägscykel. Det här gör att telefonen känns mera nedtonad, men också lite mera tråkig och enklare faller in i mittfåran formgivningsmässigt.

Jag får leta lite innan jag hittar var jag ska sätta in simkortet, men när jag väl hittar knappen som lösgör bakstycket kan jag plocka ut batteriet och där bakom sätta i både simkort och mikro sd-kort.

Har Android 7.0
Telefonen jag tittar närmare på är en förproduktionsenhet och den är fylld med koreanska appar, vilket så klart inte är fallet om eller när telefonen lanseras på den svenska marknaden. Idag är telefonen begåvad mer flera mer eller mindre unika egenskaper som dock kan förlora sitt värde om LG dröjer med at lansera telefonen. LG V20 har redan idag Android 7.0 som operativsystem, Googles senaste version alltså. Om LG dröjer lika länge som senaste med en svensk lansering (LG V10 lanserades i oktober och kom till Sverige cirka tre månader senare) så minskar naturligtvis det värdet eftersom fler konkurrenter hinner ikapp. En fördel med det är hur som helst att du kan använda den stora skärmen för att ha flera appar igång samtidigt, bredvid varandra.

Under de dagar jag bekantat mig med LG V20 är det framförallt den extra skärmen och kamerorna som gör intryck. De dubbla selfiekameror som föregångaren hade har nu ersatts av dubbla huvudkameror, den ena med en tydlig fisheye-effekt. Du kan alltså i kameraappen välja om du vill använda den vanliga linsen, eller få med betydligt mer i bilden. Du kan se skillnaden i utsnitt på exempelbilderna här nedanför.

LG V20 har en dragning åt ljud, film och foto så utöver att ljud ska bli extra bra när du spelar in det märker jag att kameran låter mig spela in skakfria filmer även när jag rör på mig. Den är bra på att kompensera för de skakningar som uppkommer när du till exempel går och filmar samtidigt.

Testbild från LG V20, utan vidvinkel.
Testbild från LG V20, med vidvinkel. Effekten blir som tydligast när motivet är relativt nära.

Det man kan sakna i LG V20 är den vattentålighet som blir allt vanligare hos toppmodeller idag. Eventuellt även de moduler som LG introducerade i samband med lanseringen av LG G5, eftersom det skulle ge V20 ett ytterligare särskiljande drag, även om jag är osäker på hur framgångsrika modulerna verkligen varit och hur mycket de i praktiken tillför. Extraskärmen använder jag framförallt för att se aviseringar och klocka utan att behöva tända hela den stora skärmen. Bra för att spara batteri alltså, och det händer att jag använder de genvägar till exempelvis ficklampa som extraskärmen kan visa.

Det största frågetecknet i samband med LG V20 är kanske hur mobilmarknaden ser ut i början av nästa år när telefonen möjligen kommer hit och vilka ännu ej lanserade telefoner den då ställs emot.

Hur tycker du LG V20 verkar stå sig i konkurrensen? Hur klarar den konkurrenterna och hur står den sig mot LG G5 och en förmodad LG G6 som man kan gissa kommer ut i början av nästa år? Vilken väljer du? Berätta gärna i kommentarerna nedan.