https://www.mobil.se/nyheter/snapchats-snap-maps-visar-var-dina-v-nner-befinner-sig
563595
Nyheter
Stalka dina vänner!

Snapchats Snap Maps visar var dina vänner befinner sig

Nu blir det enklare att stalka sina vänner! Yay!
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-22%20kl.%2008.03.04.png?itok=3dCvmPdG', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-22%20kl.%2008.03.04.png?itok=Ft5MUsJY', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-22%20kl.%2008.03.04.png', w: 1082, h: 625, title: 'Nu blir det enklare att stalka sina vänner! Yay! ' },]
Snap vill göra det enklare för Snapchat-användarna att träffas IRL. Därför lanserar man nu funktionen Snap Maps, som visar var ens kontakter på den populära meddelandetjänsten befinner sig rent geografiskt.

”Vi har skapat ett nytt sätt att upptäcka världen! Kolla vad som händer, hitta dina vänner och inspireras att ge dig ut på äventyr!” trumpetar Snapchat högtidligt i ett blogginlägg om sin nya funktion Snap Maps. En något mer jordnära beskrivning är att det handlar om en funktion som gör att man kan se var ens kontakter befinner sig på en karta. Dessutom kan man välja att titta på Snaps från olika ställen på kartan. Funktionen är i stort en kopia av den sociala kart-appen Zenly, som Snap köpte för enorma pengar för bara några dagar sedan. 

Frivilligt

För den som oroar sig över integriteten kan vi förtälja att man ingalunda måste dela med sig av sin position. Det hela är vad man brukar kalla för opt-in, det vill säga att du som användare aktivt måste slå på positioneringen. Det finns dessutom en rad inställningar som avgör vem som får se var du befinner dig. Antingen kan man välja att alla ens vänner får se var man är, eller bara ett fåtal utvalda. Utöver det finns också något som kallas för ”Ghost Mode”, som håller dig borta från kartan temporärt. 

Smidigt gränssnitt

Att använda Snap Maps är enkelt. Kartan når man genom att nypa med två fingrar i skärmen från kameraläget. Kartan öppnar sig och du ser var dina kontakter befinner sig. Var och en gestaltas av en så kallad Actionmoji, det vill säga en Bitmoji-avatar. Pekar du på någon av dem öppnas vederbörandes story och du kan se vad han eller hon pysslar med. Du kan även inleda en chatt på samma sätt. 

”Värmekamera”

En annan intressant del av Snap Maps är möjligheten att kunna se Snaps från olika områden. Händer det exceptionellt mycket på en viss plats så manifesteras det genom färgsättningen. ”Heta” områden med många snaps blir orange- eller rödfärgade. Det hela påminner med andra ord om en värmekamera. 

Ingen reklam

För närvarande har Snap inga planer på att placera reklam i Snap Maps. Med det inte sagt att det kommer att vara så för evigt. Den nya funktionen öppnar självfallet upp för nya intäktsmöjligheter på annonssidan, och kanske är det bara en tidsfråga innan man väljer att exploatera även den aspekten av funktionen.