Billigt

Snapdragon 205 ger 4G i budgetlurar

Nu ska telefoner under 500 kronor begåvas med 4G.

Publicerad Senast uppdaterad

Ny teknik presenteras oftast i lyxmodeller, för att sedan vandra nedåt i prisklasserna allt eftersom tekniken blir billigare att utveckla. Just ett sådant steg innebär lanseringen av Qualcomms systemchip Snapdragon 205.

Qualcomms chipserier kommer i varianterna 800, 600, 400 och 200, där en högre siffra innebär lyxigare specifikationer och högre pris. Vissa varianter av Samsung Galaxy S8 sägs exempelvis köra Snapdragon 835, vilket är årets lyxchip. I Sverige, där budgettelefoner ofta hamnar kring tvåtusenkronorsstrecket, är det Snapdragon 400-serien som gäller. Ett exempel där är Lenovos Moto G5, som kör Snapdragon 430.

Men det är inte i alla delar av världen som 2000 kronor kan anses vara budget och för den marknaden har Qualcomm sin 200-serie. Nu har ett nytt chip, Snapdragon 205, sett dagens ljus för den marknaden och telefoner i prisklassen kring 500 kronor.

Här handlar det först och främst om att ge budgetlurar tillgång till mobilsurf i 4G-hastighet. I det här fallet med kategori 4 av LTE-tekniken, vilket ger hastigheter på 150 megabit ner och 50 upp. En kul tilläggsgrej är att chippet, och dess tillhörande modem Snapdragon X5, klarar av röstsamtal över 4G (VoLTE) och röstsamtal över Wifi (där det är 802.11n som är max för hastighet). 

I övrigt handlar det om specifikationer vi närmast kan vänta oss av ett chip i den här prisklassen. Tillverkningstekniken ligger på 28 nanometer, processorn är en ARM A7 med två kärnor på 1,1 gigahertz och grafikchippet är Qualcomms eget Adreno 305. För bild och video handlar det om VGA-upplösta skärmar som mest (640 x 480 pixel) och videostöd på 720p för uppspelning och 480p för inspelning.

Telefonerna som chippet kommer att hamna i är främst så kallade feature phones, eller knapptelefoner som de ofta kallas här i Sverige. Samtidigt handlar det numera sällan om telefoner med enbart stöd för samtal och SMS, utan många av dem klarar av en hel del av de uppgifter vi annars förknippar med smartphones. Många lurar är till och med byggda kring en variant av Android i botten.